Centralbanker opruster guldbeholdningerne i stor stil

Centralbanker opruster guldbeholdningerne i stor stil

Centralbankers guldopkøb tiltrækker sig påny opmærksomhed her i 2022.

World Gold Council har udgivet en rapport, som viser, at verdens centralbankers samlede nettokøb af ædelmetaller – primært guld – i april 2022 er steget med 19,4 tons.

Ifølge rapporten var det i april måned 3 lande, som stod for hovedparten af denne oprustning af guldbeholdningerne. Usbekistan topper listen med en stigning på 8,7 tons skarpt efterfulgt Tyrkiet med 5,6 tons og Kasakhstan med 5,3 tons.

Det er store tal, som kan være svære at forholde sig til, men omregnet til danske kroner svarer det for Tyrkiets vedkommende til en øget investering i guld til en nutidsværdi på ca. 2,3 mia. kr. Tyrkiets samlede guldbeholdning nåede dermed et godt stykke op over 180 mia. kr.

Måned efter måned er billedet det samme, hvor vi har oplevet store opkøb fra forskellige landes centralbanker. Måneden før købte Egypten faktisk hele 44,1 tons til deres guldreserver. Tjekkiet har solgt en smule ud af sit guld, men den nyudnævnte centralbankdirektør Aleš Michl, har allerede proklameret, at han planlægger at øge landets guldreserver til 100 tons.

Centralbankernes efterspørgsel efter guld har tiltrukket sig ny opmærksomhed i år på grund af Ruslands igangværende invasion af Ukraine. Som følge heraf har vestlige nationer, ledet af USA, indført betydelige sanktioner mod Rusland. Ifølge markedsanalytikere kan dette få endnu flere centralbanker til at øge deres guldbeholdninger på bekostning af deres beholdning af amerikanske dollars.

I en nylig rapport sagde analytikere hos Société Générale, at udviklingslandenes centralbanker fremover kunne føre an i efterspørgslen efter guld.

“Den nuværende indefrysning af nogle af Ruslands centralbanks aktiver fremhæver de risici, der er forbundet med nogle USD-baserede beholdninger, herunder statsobligationer, i en kontekst, hvor de fleste centralbanker har udtrykt et ønske om at “de-dollarisere” deres aktivallokeringer. Fra lave udgangspunkter har ikke-OECD-lande øget deres guldbeholdninger, men forbliver betydeligt underinvesterede sammenlignet med OECD-lande,« skrev analytikerne i rapporten.

“Hvis vores ræsonnement viser sig at være rigtigt, og ikke-OECD-centralbanker øger deres guldbeholdninger med bare 5 % ville det svare til 475 tons guld. Og i teorien kunne de sagtens gå meget højere givet deres nuværende meget lave vægtning af guld i forhold til OECD-centralbanker.”

Moe Zulfiqar, analytiker hos Lombardi Financial, har udtalt, at voksende efterspørgsel på guld fra centralbankerne kunne være den væsentligste drivkraft i at presse guldpriserne til $3.000 pr. ounce.

“Centralbanker har brug for guld, efterhånden som verden bliver mere polariseret, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved valutaer. Det gule ædelmetal har en historie bag sig med at bevare rigdom i tider med valutadevaluering og krise. Centralbankerne ved det godt. De har meget valuta i deres reserver, og de vil have brug for en masse guld for at sikre sig mod volatilitet,” sagde Zulfiqar.

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload

Ekstraordinær Travlhed

Vi oplever en enorm travlhed efter vores Tv2 News indslag samt rigtig høje guld & sølvpriser.

Derfor vil der være længere behandlingstid på ordrer lagt på vores webshop, på telefonen og på mail henvendelser. Vi takker for jeres forståelse :)    

Travlt