Canada vil skabe det første brint-baserede samfund

Brintøkonomien fortsætter med at vokse med stormskridt, og en af Canadas prærieprovinser søger at byde på landets første 100% brintdrevne samfund i år.

Brintefterspørgslen som en del af den grønne energiomstilling forventes at støtte platin prisen langsigtet, ifølge analytikere. Platin er et kritisk nødvendigt metal, der bruges i elektrolyse, processen med at adskille brint fra vandmolekyler. (eks. på billede til højre)

“Platin vil fortsætte med at tiltrække nye opkøb fra og muligvis investerings interesse på baggrund af brintsektoren,” sagde Jonathan Butler, ædelmetalanalytiker hos Mitsubishi Corporation, i sin prognose for 2023.

Butler spår, at platinpriserne vil stige til $1.300 i år. I denne uge har det ædle metal formået at holde prisen over lavpunktet i fire måneder lige over $900 pr. ounce.

“Mens brintrelateret efterspørgsel efter platin var relativt lille i 2022 primo 2023, forventes den at vokse betydeligt gennem 2020’erne og frem og nå op på så meget som 35 procent af den samlede årlige platinefterspørgsel i 2040,” sagde analytikere ved World Platinum Investeringsrådet i en rapport fra december, der fremhævede ædelmetallets rolle i den globale grønne energiomstilling.

“Brint kommer til at spille en nøglerolle i dekarboniseringen af verden, og platin er en nøglemulighed for produktion og brug af grønt brint,” sagde analytikerne. “Efterhånden som den brintbundne efterspørgsel efter platin vokser gennem dette årti, vil platin sandsynligvis blive set i stigende grad som en proxy for investeringseksponering for grønt brint, da grøn brint i sig selv ikke er en direkte investerbar vare.”

Den nye købsinteresse kommer, da Canada ser ud til at sætte sit præg på brintøkonomien. Tirsdag annoncerede Alberta Innovates, et provinsielt kroneselskab, i alt 20 millioner dollars i finansiering af 18 brintprodukter, herunder 2 millioner dollars til en forundersøgelse af, hvordan man bruger brint til at opvarme nye hjem.

Undersøgelsen vil blive udført af ATCOenergy, Albertas tredjestørste energiselskab. ATCO, i partnerskab med det private ejendomsselskab Qualico, forventes at bruge forskningen til at opbygge Canadas første udelukkende-brint-samfund.

Qualico planlægger at forberede stedet til det foreslåede Brenner-samfund, i Strathcona County lige øst for Edmonton, senere i år. Virksomheden forventer at se sine første beboere i det nye samfund allerede i 2025.

Samfundet forventes at huse op til 85.000 beboere, når det er fuldt udviklet og vil have en blanding af forskellige boligmuligheder, fra enfamiliehuse til rækkehuse og lejligheder.

“Hvis vi får succes, vil dette være det første rene brintsamfund i Canada,” sagde Brad Armstrong, Qualicos vicepræsident for samfundsudvikling i det nordlige Alberta på en pressekonference. “Det hjælper med at bane vejen mod “netto-nul” i boligbyggeri og samfundsudvikling.”

Men før boligerne kan bygges, skal ATCO finde ud af, hvordan man konstruerer samfundets infrastruktur til at pumpe brint ind i de foreslåede boliger. Undersøgelsen vil også se på regulatoriske hindringer for udstyr, herunder brintdrevne apparater.

“Lige nu er reglerne ikke klare,” Jason Sharpe, præsident for ATCO Gas.” Så en del af denne undersøgelse handler om at give anbefalinger til regeringen om, hvordan dette kan gøres, så vi kan udregne omkostningerne for de personer, der eventuelt køber et af disse hjem.”

Alberta Innovates sagde, at de projekter, det har investeret i, vil undersøge alt fra produktion, transmission, distribution, opbevaring til slutbrug af brint.

Selvom nationer verden over i stigende grad tager brint til sig som en ny energikilde, er sektoren stadig i sit spæde stadie. Analytikere har sagt, at brintøkonomien har et betydeligt potentiale for platinmarkedet og vil være en væsentlig kilde til efterspørgsel for at understøtte langsigtede priser.

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload

Ekstraordinær Travlhed

Vi oplever en enorm travlhed efter vores Tv2 News indslag samt rigtig høje guld & sølvpriser.

Derfor vil der være længere behandlingstid på ordrer lagt på vores webshop, på telefonen og på mail henvendelser. Vi takker for jeres forståelse :)    

Travlt