Sølv og guld i 2022: Sølvet endte højere, og guldet forblev stærkt

Krig! Inflation! Rentestigninger! Crashende kryptoer! Synkende aktiemarkeder!

En stigende amerikansk dollar og antydninger af recession fremhævede alt sammen et tumultarisk 2022. På trods af modvind og forvirring over guldets svaghed set i lyset af den høje inflation, sluttede guldprisen året stort set fladt. Mens sølvet steg.

GoldSilver.com’s kvartalsrapport undersøger resultaterne for sølv og guld og andre større aktivklasser i fjerde kvartal af 2022 sammen med hele året. Her fremhæves også de forhold, der kan påvirke monetære metaller i 2023, en nøgtern oversigt, der tyder på, at der er højere priser i vente for begge…

Guldet i 4. kvartal: Dollaren ned - sølv og guld op

 

Den stigende amerikanske Dollar i de første tre kvartaler kølede lidt ned igen i 4. kvartal, hvilket førte til stigninger i flere aktiver, herunder guld og især sølv. Sølvet førte altså an, mens råvarer, olie og Nasdaq var svage.

Desuden var det guldets bedste kvartal siden juni 2020, hovedsageligt grundet forventninger om, at Fed (den amerikanske centralbank) ville gøre ophold i rentestigningerne.

Mere uvished forude

Starten på det nye år begynder ikke som en blank tavle, men med et utal af flygtige faktorer, der vil påvirke sølv og guld samt de fleste investeringer og økonomier.

Inflation: Fed hævdede i foråret 2021, at inflationen ville være forbigående. Men 20 måneder senere var CPI (forbruger pris index) stadig 7,1 %, dog et fald fra sit højeste på 9,1 % i juni. Dette førte til de mest aggressive renteforhøjelser siden 1970’erne. Feds 2 % CPI-mål er helt klart stadig langt væk. Inflationsdata er fortsat blandede. Omkostningerne til tjenester stiger stadig, mens varepriserne falder. Fed-formand Jay Powell indrømmede offentligt: “Inflationen vil ikke falde så hurtigt”…

Nogle økonomer siger, at inflationen i servicesektoren vil være svær at dæmme op for på grund af stigende lønninger, vedvarende pres på forsyningskæden og forhøjede energiomkostninger. Hvis dette bliver tilfældet, fortsætter Fed så med renteforhøjelser i 2023?

Det er heller ikke kun et amerikansk spørgsmål. IMF (Den Internationale Valutafond) rapporterede, at den globale inflation endte 2022 på 8,8 %, næsten det dobbelte af læsningen på 4,7 % i 2021. Den spår den gennemsnitlige inflation rundt omkring i verden til 6,5 % i 2023.

Men selvom CPI aftager, er det nok ikke ligefrem umuligt at forstille sig, at det kunne forblive over sine præ-Covid-niveauer i nogen tid. Michael Burry (nok bedst kendt fra filmen “The Big Short”) sagde, at selvom inflationen har toppet, vil den sandsynligvis stige igen som svar på den kommende stimulus, som vil blive udløst for at opveje den smertefulde recession i 2023.

“USA er i recession uanset definition. Fed vil skære ned, og regeringen vil stimulere. Og vi får endnu en inflationsstigning.”

Ting vi holder øje med i 2023

1. Kovending/Fed Pivot? Det er et af de største spørgsmål for investorer i 2023, da det vil påvirke økonomien, markederne og metallerne. På den ene side kan CPI forblive forhøjet, på den anden side kan flere renteforhøjelser føre til en recession og yderligere svaghed i aktierne.

Som vi har påpeget før, siden 1950’erne, er den gennemsnitlige tid mellem Feds sidste renteforhøjelse og dens første rentenedsættelse kun fem måneder. Nogle var så korte som en måned, den længste var 13 måneder. Hvis Fed stopper med at hæve renterne i 2023, kan det godt være, at den kan begynde at sænke dem inden årets udgang. En fuld Fed-pivot ville have store konsekvenser for investeringsmarkederne, herunder sølv og guld.

2. Arbejdsløshedsansøgninger i USA ramte 1,71 millioner i sidste måned, det højeste siden februar sidste år og den største stigning siden toppen af Covid-nedlukningerne i juni 2020.

3. US Dollar: US Dollar Index (DXY) steg 20 % til oktober sidste år, men afkølede i 4. kvartal. Spørgsmålet er nu, om dens massive stigning mod de fleste G10-valutaer er forbi – eller om dette blot er en pause indtil næste himmelflugt. Rentebeslutninger vil påvirke verdens reservevaluta, hvilket igen påvirker de fleste markeder, inklusive sølv og guld, som er omvendt korreleret til det det meste af tiden.

4. Fast ejendom: Ifølge Redfin faldt boligsalget 35,1 % år-over-år i november på sæsonkorrigeret basis, det største fald siden de begynde at måle. Vækst i boligpriser tabte også momentum. Morgan Stanley-analytikere rapporterer, at “overkommeligheden for boliger i hele USA forværres i det hurtigste tempo i historien.” I Australien oplevede boligmarkedet sit største årlige fald siden 2008.

5. Aktiemarkedet: Efter nedturen i 2022 ville det ikke være overraskende at se aktier stige lidt igen. Men hvis inflationen og renteforhøjelserne fortsætter og en recession indtræffer, vil aktierne møde stærkere modvind. Guld er typisk omvendt korreleret med aktier.

6. Guld-efterspørgsel: Centralbanker købte mere guld gennem 3. kvartal end noget år siden 1967. Ironisk nok en tid, hvor USA var på en guldbørsstandard. World Gold Council sagde, at efterspørgslen “primært var drevet af en flugt mod sikrere aktiver.” Som de fleste af vores læsere ved, har centralbanker været nettokøbere af guld siden 2009. Læs evt. https://vitusguld.dk/nyheder/centralbankerne-har-fortsat-stor-appetit-for-guld/

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

https://goldsilver.com/blog/silver-gold-in-2022-amidst-the-tumult-silver-ends-higher-gold-remains-buoyant/

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload