Mange eksperter fra vidt forskellige brancher forventer store stigninger i sølvprisen, både på kort og lang sigt. Der er mange stærke argumenter, men vi nøjes her med 5...
- Geopolitiske spændinger
Ved geopolitisk uro søger investorer mod sikre aktiver, hvilket helt naturligt fører til højere sølvpriser. Og sølv kan blive mere attraktivt, hvis økonomiske sanktioner eller konflikter begrænser adgangen til traditionelle aktiver.
- Centralbankers pengepolitik og inflation
Inflation og faldende købekraft i fiatvalutaer får investorer til at søge mod sikre aktiver, herunder sølv. Stigende statsgæld og lempelig pengepolitik gør, at investorer ser sølv som en beskyttelse mod inflation.
- Politisk fokus på bæredygtighed og CO2-reduktion
Øget brug i bl.a. solpaneler, vindmøller, vandrensningssystemer og elektriske køretøjer forventes at drive efterspørgslen efter sølv op.
- Øget industriel efterspørgsel
Som en naturlig effekt af det politiske fokus, vil efterspørgslen fra industrier i den grønne omstilling øges. Sølv er afgørende for mange teknologier, herunder solceller, batterier, halvledere og 5G-teknologi. Elektrificering af transportmidler kræver mere sølv til ledninger, kontakter og batterier. Herudover bruges sølv mere og mere i antibakterielle produkter og medicinsk udstyr. Og med den hastigt voksende middelklasse i Asien forventes en stærkt øget efterspørgsel efter sølv til smykkeindustrien.
- Lavt udbud og stigende minedriftsomkostninger
Sølvproduktionen er i forvejen relativt begrænset, og der er kun få nye sølvminer på vej. Meget sølv mines faktisk blot som et biprodukt fra kobber- og blyminer. Højere energiomkostninger og reguleringer kan reducere minedriften yderligere i fremtiden, hvilket vil skabe en udbudsbegrænsning.
Sølv har altså en unik position som både industrielt metal og værdilager, hvilket gør det attraktivt i mange økonomiske scenarier. Hvis blot enkelte af de nævnte faktorer udvikler sig som forventet, er der stort potentiale for en betydelig prisstigning på sølv i de kommende år.