Markedet tørster efter guld. Prisen har aldrig været højere, og det afspejler desværre, at verden er blevet mere og mere usikker, forklarer analytiker. Har du guld af høj karat, er prisen 462 kroner pr. gram hos en guldhandler, Avisen Danmark har talt med.
Viderebringelse af artikel fra Avisen Danmark d. 9 marts 2024 – https://avisendanmark.dk/erhverv/aedelt-metal-i-skuffen-nu-er-prisen-rekordhoej
Har du gamle guldsmykker og -mønter i skuffen, som du længe har tænkt på at sælge, er det nok nu, du skal få et bud på sagerne.
Priserne på guld har aldrig været højere, og det fortæller, at verden er blevet et mere usikkert sted efter især krigen i Ukraine og konflikten på Gaza-striben.
– Guld har altid været den stabiliserende faktor i opbevaring i værdi. Nogle af vores kunder har lagt lidt guld ind i porteføljen af værdipapirer for at sprede investeringerne og minimere udsvingene, forklarer Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank.
Prisen ramte tirsdag rekordhøje 2148 dollar pr. troy ounce (31,1 gram), som er den enhed, guldprisen fastsættes efter. Den tidligere rekord var 2135 dollar. som blev sat i december.
Investeringsmæssigt er guld et paradoks. Fysisk guld giver intet løbende afkast som en aktie eller obligation eller en god rente på en bankkonto kan. Til gengæld kan guld noget andet.
– Guld er ikke noget, der indbyder til risikofyldt spekulation ligesom for eksempel kryptovalutaer såsom Bitcoin. Guld holder altid en vis værdi, og er en god sikring mod inflation, siger Kim Blindbæk.
Reddet af guldet
Stabiliteten fik Danmarks Nationalbank glæde af i 2020. Nationalbanken har ikke mindre end 67 ton guld, og i regnskabsåret 2020 var det udelukkende prisstigninger på guld, der sendte Nationalbankens årsresultat i plus. Nationalbankens guld er gemt i kælderen under Bank of England i London, hvor det har været placeret siden Den Kolde Krig af sikkerhedsmæssige årsager.
I mere usikre stater nyder guld også stor anseelse. Værdipapirer kan spores og beslaglægges, mens guld i fysisk form er nemmere at holde væk fra myndighedernes søgelys. Såmænd også på statsligt niveau, hvor Putins Rusland måtte se sine økonomiske aktiver blive indefrosset. Russerne risikerer endda, at de indefrosne midler overdrages til Ukraine, eller i hvert fald afkastet af de indefrosne midler.
– Rusland har købt mere guld på markedet omkring invasionen af Ukraine. Det har været en grim erkendelse for russerne, at deres midler i udenlandske banker er indefrosset, siger Kim Blindbæk.
Men hvorfor prisen hoppede op på rekorden tirsdag står ikke lysende klart, men spekulationer er der masser af i markedet. Læser man for eksempel tyske Commerzbanks markedsanalyse, peges der ikke på nogen enkeltfaktor. Der spekuleres mere i, at amerikanske nøgletal fredag gav rum til flere rentesænkninger end markedet forventede, hvilket kan sende guldprisen i vejret. Brancheorganisationen for guldindustrien, World Gold Council (WGC), har også noteret store indkøb fra kinesisk og indisk side, både fra private og fra de to landes nationalbanker.
Velstand og angst
Dog gælder det stadig, at prisen på guld langt hen ad vejen holdes oppe af velstand kombineret med angst, som Jeff Currie, råvareanalytiker i investeringsbanken Goldman Sachs, engang har formuleret det. Banker krig og krise for alvor på døren, kan man tage sit guld med sig.
Danskerne har også opdaget, at guld er blevet dyrt, og kigger lidt ekstra efter i kommodeskufferne.
– Vi er stort set fuldt booket i vores fire forretninger. Kunderne kommer løbende gennem hele dagen, og vi har både købere og sælgere. Sælgerne kommer med gamle smykker, men også investeringsguld, som er købt for år tilbage, og nu vil sælgerne tage gevinsten hjem, siger Christian Klingenberg, direktør i guldhandlervirksomheden Vitus Guld, der har været i markedet siden 2010.
Han noterer, at prisen på guld er steget, selvom markedet dybest set har været imod guldet på grund af stigende aktiekurser og høje renter. Trods det er prisen på guld steget over 14 procent siden marts sidste år.
Frister priserne på guld, er der masser af guldhandlere, der gerne vil købe. Også her gælder det gode råd at spørge flere steder, før du sælger. Vær dog opmærksom på, at nogle guldhandlere vil tage et gebyr for testen af guldets lødighed, hvis du vælger at sælge et andet sted. Husk billedlegitimation. Loven siger, at guldhandlere skal føre en købs- og salgsbog med personoplysninger, så eventuelle tyvekoster kan spores.
Og priserne: Hos Vitus Guld lå priserne onsdag på 250 kroner pr. gram for 14 karats guld. Rykker vi op i 18 karat, hedder det 320 kroner, og endelig 462 kroner for det såkaldte investeringsguld, der som regel er guldbarrer og guldmønter, som også er lette at videresælge for guldhandleren.