Amerikanske bankbekymringer sender guld- og sølvprisen i vejret

Bank kollaps

Guld- og sølvpriserne er kraftigt opadgående, guldet har ramt det højeste niveau i fem uger og sølvet det højeste niveau i tre uger. Efterspørgslen er steget markant, ovenpå de forestående nyheder om Silicon Valley Bank m.fl.

Bitcoin-priserne er bemærkelsesværdigt nok også steget kraftigt.

Handels- og investor-angsten er forhøjet, efter en turbulent weekend i kølvandet på slutningen af sidste uges kollaps af Silicon Valley Bank, den 16. største bank i USA. Den føderale regering sagde, at den ville støtte alle indskydere i den fallerede bank. Andre mindre amerikanske banker rapporteres at være under stort pres på grund af indskyderhævninger. Regeringsmyndigheder har bl.a. også overtaget Signature Bank, som betjener mange kryptovaluta-virksomheder.

 

For at vise, hvor meget denne begivenhed har rystet den generelle markedsplads, forudser Goldman Sachs nu, at Federal Reserve ikke vil hæve de amerikanske renter på sit FOMC-møde i næste uge. En markedsanalytiker skrev i en Wall Street Journal-artikel i dag: “Når Fed hæver renten så hurtigt som man har gjort gennem det seneste år, går noget i økonomien i stykker 9/10 gange. Baseret på den udmelding er det dermed tvivlsomt om FED vil følge den helt til dørs denne gang.

Selvfølgelig har frygten på markedet en afsmittende effekt i form af en tillidskrise blandt den investerende, og brede offentlighed. Den næste tid vil være afgørende for at måle stressniveauet på markedet

Den amerikanske præsident Biden optrådte på tv i et forsøg på at berolige de meget nervøse aktie- og finansmarkeder. Guldpriserne oplever også en stærk efterspørgsel efter sikre tilflugtssteder og er på det højeste niveau i fem uger, over $1900 pr. ounce. I mellemtiden faldt råoliepriserne og ramte det laveste punkt i tre måneder på grund af bekymringer om, at den amerikanske finanskrise vil hæmme den globale økonomiske vækst. 

De store vindere

Priserne på følgende aktiver er ovenpå ovenstående nyheder steget kraftigt. Siden den 10. marts 2023 lyder stigningerne målt ift. dollaren således på henholdsvis:

Guld +5%

Sølv +11%

Bitcoin +25%

Disse tal er taget den 15 marts 2023

Selvom Bitcoin og kryptomarkedet generelt, har været en udskældt aktivklasse set over det seneste års tid, må man sige at dette er et imponerende comeback, og frister én til at stille spørgsmålet om Bitcoin måske alligevel kan være en “Store of value” (værdiopbeverings-genstand).

Et bud på fremtiden

Denne længe ventede begivenhed der kan tage guldet til $2.000 pr. ounce er her, og det er bankkrisen. Den finansielle smitte sikrer, at Federal Reserve stopper sin stramningscyklus, hævder Bloomberg Intelligence.

“Bankkrisen er en del af det økonomisk aftagende tidevand, og Federal Reserve er færdig med at stramme,” sagde Bloomberg Intelligence senior makrostrateg Mike McGlone. “Federal funds futures in one year (FF13) viser kurser, der falder til under 4% den 13. marts efter den høje lukning på 5,26% omkring en uge tidligere, hvilket var det højeste siden 2007.”

I betragtning af denne ændring i makromiljøet, er guld nærmest sikret at se nye rekordhøjder, sagde McGlone tirsdag.

Der er nu rapporter om, at det amerikanske justitsministerium og Securities and Exchange Commission har iværksat separate undersøgelser af sammenbruddet af Silicon Valley Bank.

Guldets handelsmønster kunne ligne 2018, hvor det ædle metall brød 1.350 dollars pr. ounce, efter at de føderale fondes futures signalerede et skift fra stramning til lempelse. Og resultatet denne gang kan blive guld, der stiger til $3.000 niveauet.

Den førnævnte stigning bragte metallet til et nyt højdepunkt på omkring $2.060 i 2020. Betingelserne ser ud til at være rigelige til, at guld kan nå $3.000,” sagde McGlone.

Lavere råvarepriser indikerer også en langsommere økonomisk vækstudsigt, hvor Fed ikke kan stramme yderligere.

“Bloomberg Commodity Spot-indekset er faldet omkring 20 % på 12-måneders basis til den 13. marts, og Fed har aldrig gennemført en stramningscyklus med sådanne deflateringsforhold.

Dette er grunden til, at guld ser ud til at blive en toppræsterende råvare i år, især hvis USA er i recession.

“Den højeste sandsynlighed for økonomisk nedgang fra rentekurven siden 1982 kan være rigelig grund til, at forholdet mellem metallet og Bloomberg Commodity Spot Index (BCOM) stiger i et lignende mønster som fra bunden i 2008,” tilføjede McGlone.

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload