Centralbankerne investerer i guld

Centralbankerne investerer i guld

Ifølge International Monetary Fund (IMF) ejer centralbankerne efter første halvår af 2018 guld for US$ 1.36tn tilsvarende 10 % af de globale foreign Exchange (FX) reserver samtidig med at centralbankerne har stået for 10 % af efterspørgslen på markedet. Nedenstående graf viser at det er første gang siden år 2013 at Centralbankerne øger deres guldbeholdninger i forhold til tidligere.

I første halvår af 2018 øgedes opkøbet af guld (193,3 tons) fra centralbankerne med 8 % set i forhold til sidste år (178,6 tons) dette er første gang siden 2015 at der ses en stigning i efterspørgslen. Især centralbankerne fra Rusland, Tyrkiet og Kasakhstan markerer sig, da de alene står for 86 % af dette opkøb. Dog skriver International Financial Statistics (IFS) også at Egypten opkøber guld for første gang siden 1978 og at lande som Indien, Indonesien. Thailand og Filippinerne igen ses på markedet efter flere års fravær.  Et andet land der overrasker, er Polen der som det første EU-land øger deres guldbeholdning i det 21. århundrede. Man skal her notere sig at tallene kan ændre sig da vi endnu ikke har afsluttet år 2018.

 

Centralbankerne øger deres guldbeholdning for første gang siden år 2018 Hvorfor opkøber centralbankerne guld?

Grundende hertil kan være at markeder i udvikling er udsatte i forhold til den amerikanske dollar. Desuden kan det være en mulighed at der kommer strukturelle ændringer i det monetære system der gradvist skifter fra et dollar-domineret system til et multi-polart system for at leve op til individuelle præferencer i samhandelen og forventninger om en afbalancering af den globale økonomiske magtfordeling.

 

Ovenstående diagram er fra Bloomberg.

 

Da guld fortsat er et vigtigt aktiv for centralbankerne og de seneste fald på aktiemarkederne taget i betragtning, kan man overveje om Centralbankerne ser en fordel i at eje guld som en slags finansiel forsikring.

 

Kilder:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-24/central-banks-to-increase-gold-buying-for-first-time-since-2013

https://www.gold.org/research/market-update/central-bank-buying-activity

https://www.bullionvault.com/gold-news/buying-gold-100220182

 

 

 

 

 

 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload