Er Guld en sikker investering?

Er Guld en sikker investering?

I takt med værdipapirernes himmelflugt og aktuelle kursmæssige udfladning bliver andre investeringsobjekter interessante – ikke mindst guld.

Guld som investeringsobjekt og som sikring af værdier er bestemt ikke ny. Lige siden guldgravernes tid i ”det vilde vesten” har det gyldne metal for alvor tiltrukket og fascineret mennesker – og med god grund, for guld har nogle særdeles attraktive egenskaber, ikke mindst investeringsmæssigt.

”Et gammelt ordsprog siger at man ikke skal købe guld for at blive rig, men for ikke at blive fattig” fortæller Christian Klingenberg, som etablerede Vitus Guld ApS i 2010.

Stor interesse for at investere i guldbarre.

Fra gammel tid har nationer deponeret sine værdireserver som guld i de pågældendes centralbanker. I år har flere centralbanker for første gang siden 2013 forøget deres guldbeholdninger, fx har centralbanken i Ungarn for nylig opgraderet landets guldreserver fra 3 til 31,1 tons.

”I dag er det helt almindeligt at investere i guld, og mange forskellige mennesker gør det. Lige fra småbeløb i de små 100 grams guldbarrer til store investorer med en større kapital i ryggen. Det kan være mennesker, som har solgt deres hus og gerne vil sikre afkastet, eller aktieejere, som har skilt sig af med en del af porteføljen – og investerer det i guld. Nogle investerer et par tusinde kroner om måneden og akkumulerer løbende, andre foretager større, koncentrerede investeringer”, siger Christian Klingenberg.

Godt tidspunkt at investere i guld på?

Op igennem tiden har mange elementer påvirket prisen på guld: makroøkonomi, nationalregnskaber, beskæftigelsen eller gæld og geopolitisk uro. Men på trods af mange potentielle faktorer har prisen på guld gennem de seneste mange år holdt sig forholdsvis stabil. Således toppede guldprisen i 2012 med næsten 2.000 USD pr. troy ounce (31,1034768 gram), hvor den gennem de seneste 3-4 år har ligget forholdsvis stabilt omkring de 1.200-1300 USD pr. troy ounce.

 

Mange analytikere og fagfolk i guld mineindustrien fortæller at de 5 største guldmine firmaer har en gennemsnitlig break-even pris på 1204 USD pr. troy ounc. Der er altså en del omkostninger forbundet med at mine guld.

Man kan altså argumenterer for at købe guld nu, da prisen på guld i skrivende stund er 1290 USD pr. troy ounce. Der er altså et højere opadgående potentiale end det nedadgående. Der er mange andre faktorer der påvirker guldets pris men i en tid med faldende renter, massiv gæld, høje aktiemarkeder og høje boligpriser kan man se en investering i guld som en sikker havn.

 

”Guldet er det man kalder for en ”sikker havn” (fra engelsk: safe haven) og det er der flere årsager til. For det første ejer og opbevarer man det selv fysisk, det bevarer sin købekraft og det udgør den sikring, som mangler ved investering i værdipapirer. Hvordan man fordeler sine investeringer, handler i bund og grund om ens perspektiver for de kommende år. En investering i guld bør ses som en finansiel forsikring” forklarer Christian Klingenberg.

Guld er en alsidig investering.

Investering i guld er en alsidig investering, idet det er muligt at investere med forskellige tidsmæssige perspektiver. Som en tommelfingerregel bør man ikke investere med en kortere horisont end tre år – med mindre der opstår helt uventede hændelser undervejs.

 

”Da Brexit kom igennem steg guldprisen med 10 % på én dag, så der kan forekomme hændelser, som pludseligt påvirker guldprisen. Jeg anbefaler almindeligvis en investeringshorisont på mindst 3-5 år, som er en kort tidshorisont i guldverdenen. Vi skal kun tilbage til 1970’erne, før guld var en del af det monetære system, hvor guldet var bundet op på dollaren” påpeger Christian Klingenberg.

 

Ingen pensioner i guld.

I dag er der ingen pensionsselskaber, som har investeret i guld, og derfor er det heller ikke muligt at investere sin pensionsopsparing i guld i pensionsselskaberne.

 

”Den eneste mulighed for at investere i guld til sin pension er at gøre det selv” bemærker Christian Klingenberg afslutningsvis.

 

”Danskerne burde eje noget mere guld, men vi har ikke den samme kultur som findes i mange andre lande som f.eks. østen.”

Christian Klingenberg

 

”Når de store centralbanker forøger deres guldbeholdninger, er det måske et godt signal til private investorer om at gøre det samme”

Christian Klingenberg

 

Guld handles på flere måder.

Vitus Guld ApS blev etableret i 2010 og har på nuværende tidspunkt hjulpet over 40.000 kunder med at købe guld. Virksomheden sælger udelukkende fysisk guld, som kunderne har liggende hjemme eller i en (anbefales) bankboks – ikke ”papirguld” eller ”digitalguld” der handles på nettet, og som ikke kommer i ejerens fysiske besiddelse. Virksomhedens bedst sælgende produkt er en 100 grams guldbarre til omkring 28.000 – 29.000 kroner (d.03/04 2019).

Ved større investeringer købes blot flere 100 grams guldbarrer, og opstår der senere et pludseligt behov for kontanter kan man nøjes med at sælge én af de små guldbarrer, da næste størrelse er 250 gr. 500 gr. Og 1 kg

Man opnår en bedre pris (et mindre spread) ved investering i større guldbarrer grundet besparelse i produktions omkostninger, men den frihed man får ved at bestille mindre guldbarrer er godt givet ud.

Guld mister ikke sin værdi

I USA var den amerikanske 20-dollarseddel oprindeligt sin påtrykte værdi værd i en 20-dollars guldmønt. Dengang kunne man købe et jakkesæt for en 20-dollarseddel – i dag rækker de 20 dollars måske til et slips, men man kan stadigvæk købe et helt jakkesæt for en 20-dollar guldmønt. Se de nuværende priser på guld her

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload