Forsøger BRICS-landene at skabe en ny reservevaluta?

Dette indslag kan ses som en “del 2” til vores tidligere indlæg “Det russiske guld søger østover” 

6 juni 2022 skrev Reuters at Rusland, som er ramt af vestlige sanktioner har opfordret BRICS til at koordinere tiltag, for at stabilisere den økonomiske situation. Den russiske finansminister Anton Siluanov udtrykte på et minister- og centralbankmøde BRICS-landende imellem at den monetære stramning (rentestigninger) samt sanktionspolitikken som vesten har indført skaber en risiko for global stagflation og fødevarekrise. Siluanov bemærkede også at der er risiko for en global økonomisk krise, i forbindelse med undermineret tillid til verdens finansielle systemer og forex.

I takt med den tiltagende globale “de-dollariserings” trend, er de to aktiver som kunne se ud til at gå en lys fremtid i møde; guld og kryptovalutaer, i følge analytikere.

Tidligere på sommeren sagde den russiske præsident Vladimir Putin, at Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (BRICS) er ved at udvikle en “kurv baseret” reservevaluta. “Spørgsmålet om at skabe en international reservevaluta baseret på en kurv af valutaer i vores lande, er ved at blive løst” Udtalte Putin og tilføjede at “Man fra russisk side er klar til at samarbejde med alle fair partnere”.

Det noteres at de fem lande forsøger at skabe en alternativ mekanisme til internationale betalinger; en måske kritisk beslutning set i lyset af vestens sanktionering af Ruslands mulighed for at bruge SWIFT-netværket. Ruslands bestræbelser, på at de-dollarisere er langt fra nye, men de er blevet fremskyndet efter sanktionerne mod Rusland, ovenpå dets invasion af Ukraine i slutningen af februar.

Analytikere ser forslaget om en BRICS-Reservevaluta som et alternativ til den amerikanske dollar, og den internationale valutafond’s (IMF) “Special Drawing Rights” (SDR).

“Man fristes til at tænke, at dette er et skridt på vejen, til at adressere den opfattede amerikanske hegemonisme, under IMF, og at dette vil give BRICS-landende mulighed for at opbygge deres egen indflydelses-sfære” – Chris Turner, markedschef ved ING global. 

Indien og Rusland har ifølge Deccan Herald – i løbet af sommeren ført diskussioner om at acceptere hinandens lokale RuPay- og Mir- betalingssystemer.

 

Men hvad har det med guldet at gøre?

Vi skrev tidligere i år at den russiske invasion af Ukraine d. 24 februar i år, som de fleste efterhånden nok er bekendt med har medført diverse vestlige sanktioner mod Rusland. En af disse sanktioner kommer fra London Bullion Market Association, ”LBMA”.

LBMA er den internationale brancheorganisation, som repræsenterer markedet for guld- og sølv.

I respons på ovennævnte hændelse udtalte ”Ruslands finansministerium, at det er “kritisk” at skabe den nye Moscow World Standard (MWS) for at “normalisere funktionen af ædelmetalindustrien” og have et alternativ til LBMA.”

 

Matthew Piepenburg blev d. 14 september i et to-delt program, interviewet af Kitco News omkring dette emne.

Ifølge Matthew Piepenburg – kommerciel direktør hos Matterhorn Asset Manegement, er MWS et alternativ til LBMA som kan afslutte guldprismanipulationen og afsløre metallets fair markedsværdi.

Man foreslår fra russisk side at fastsætte priserne på ædle metaller i de nationale valutaer hos nøglemedlemslandende eller i en “ny monetær enhed” såsom den nye BRICS-valuta – foreslået af Ruslands præsident Vladimir Putin.

Han fortæller at “Putin ligesom alle andre ved, at LBMA er en åben joke” og at “Det er legaliseret brug af gearing til kunstigt at undertrykke guldprisen”. Piepenburg henviser til at LBMA-banker har tusindvis og atter tusindvis af løftestangskontrakter “korte”, når det meste af markedet er ved at gå “langt” og derfor engagerer sig i en form for legaliseret undertrykkelse af guldprisen.

Kort sagt ser han et problem i, at det er papir-repræsentationerne af det underliggende aktiv som bestemmer prisen på det underliggende aktiv og ikke omvendt. Et synspunkt som han i branchen, lader til ikke at være ene om.

Piepenburg er tilhænger af ideén om at vi står overfor en nært forestående monetær nulstilling, og at Rusland i den forbindelse kan oprette en reservevaluta som er understøttet af en kurv af råvarer her iblandt guld.

“Rusland og østen kan lide ting som gødning, guld, hø og hårde aktiver. Når de-dollariseringen tiltager, kan en udvading af dollaren finde sted, og det vil komme til udtryk i værdien af guld, fordi det er ægte- og er et monetært metal.” 

Her refereres til at guldet (og sølvets) rolle som penge går flere tusinde år tilbage.

“Vesten og USA har elsket ikke at have en guldstandard siden 1971, hvor præsident Nixon fjernede koblingen mellem dollaren og guldet. Det var en måde at få uhæmmet eufori med den amerikanske dollar”

Han kalder den amerikanske dollar for “mouse-click money” og hævder at en vestlig monetær nulstilling vil være nødvendig, “når selv den mest gennemsnitlige investor har mistet troen på centralbankerne”.

 

Og hvad med Bitcoin?

Piepenburg forstår det intellektuelle argument bag kryptovalutaer i almindelighed, og Bitcoin og Ethereum i særdeleshed. Dog understreger han er det er spekulative aktiver.

Han mener at deres største styrke også er deres største svaghed: Volatilitet. Dét faktum at de kan skyde kraftigt i vejret og falde tilsvarende, i næsten samme åndedrag. “Det er disse aktivers natur” 

Han følger op med at sige at guld ifølge hans overbevisning er et mere stabilt sted at opbevare sin købekraft.

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Kilder

https://www.kitco.com/news/2022-06-06/Russia-calls-for-coordinated-BRICS-action-against-global-economic-risks.html

https://www.kitco.com/news/2022-08-25/Putin-s-BRICS-new-currency-could-benefit-gold-and-Bitcoin-analysts.html

https://www.kitco.com/news/2022-09-20/Russia-s-new-gold-exchange-could-challenge-LBMA-and-reveal-gold-s-fair-price-Matthew-Piepenburg.html

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload