Guld, Bitcoin eller ejendom: Sådan træffer du det rigtige investeringsvalg

Det har været nogle turbulente år for markeder og økonomier over hele kloden, hvor følgevirkningen af Covid-19, den russiske invasion af Ukraine – og Storbritanniens Brexit – har forsaget kraftig volatilitet i aktier, og den fortsatte inflationskrise har sørget for extra brænde på bålet som kirsebærret på toppen.

På trods af disse ting, der egentlig går tilbage til 2020, forårsager de stadig massive chokbølger mange steder over hele kloden, og for investorer er det blevet stadig sværere at vide, hvordan og hvornår de skal foretage de afgørende træk. Investeringer, der tidligere blev anset for at have været relativt ‘sikre’, er nu gennemsyret af usikkerhed, for eksempel når man kigger på aktiemarkedet – Og når det kommer til kryptovalutaer, som allerede er kendt for at være volatile aktiver, har kursudsvingene været uberegnelige, for at sige det mildt.

Hvis du er en førstegangsinvestor, og ønsker at komme i gang med din investeringsrejse, så føler du dig måske lidt bekymret, det nuværende klima taget i betragtning, men den gode nyhed er, at bevæbnet med den rette viden og uddannelse, er det stadig muligt at bruge markederne til sin fordel.

En af de vigtigste ting at gøre, når du starter, er at vurdere din risikotolerance, da denne vil variere fra person til person. Når du først starter, er det klogt at holde dette relativt konservativt, imens du danner dig overblikket, for at undgå at begå dyre fejl.

Der er klare fordele og ulemper ved hver af de store investeringstyper, og de afhænger alle af, hvad du vil have ud af dem, og hvor meget tid du vil være i stand til at bruge på at sætte dig ind i dem. Her tager vi et kig på nogle af de mest populære muligheder for at hjælpe dig med at beslutte, hvilken der er den rigtige for dig.

Hos Vitus Guld har vi gjort noget af arbejdet for dig, og vi tilbyder altid et investeringsmøde forud for køb af fysisk ædelmetal, så du som kunde føler dig godt klædt på til at springe ud i det nye kapitel.

 

Vil du have stabilitet?

Du ved sikkert allerede, at det er bedst ikke at lægge alle dine æg i én kurv, når det kommer til investeringer; og det gælder især i begyndelsen af din rejse. 

Diversificering vil være med til at give en følelse af stabilitet og balance, så hvis en af dine handler skulle gå galt: om ikke andet i en periode, så har du stadig andre aktiver at falde tilbage på.

Det er altid godt at have en investering, der generelt vil fortsætte med at stige i værdi i et jævnt tempo, så sørg for at vælge nogle traditionelt “sikrere” muligheder, som guld eller ejendom, sammen med mere flygtige såsom aktier eller krypto-valutaer.

Historisk set har mange mennesker investeret i fast ejendom, når de ønskede noget, som de kunne stole på. Der vil altid være efterspørgsel efter boliger, og generelt set vil den stige i værdi over tid, forudsat at den er velplejet, vedligeholdt og har en god beliggenhed. I 2023 har boligmarkedet oplevet nogle dramatiske udsving, først med en periode med massiv inflation, før priserne faldt igen midt i den igangværende rentestignings-process.

Med dette i tankerne er det nok rimeligt at sige, at forudsigelighed ikke nødvendigvis længere spiller ind i ejendomsinvesteringer – men selvom markederne kan være turbulente i øjeblikket, har den generelle trend over tid en tendens til at være opadgående. Så forudsat at du er glad for at spille “det lange spil”, kan investering her, vise sig at være et meget klogt træk senere hen. Dog kendetegner ejedomsinvesteringer sig typisk ved at man er godt “polstret” fra start, hvilket selvsagt ikke er tilfældet for alle målgrupper. Desuden skal man have rentemiljøet med i mente, inden beslutter sig, så man ikke senere står i en situation hvor man har spændt sig selv for hårdt an.

Læs evt. https://vitusguld.dk/nyheder/amerikanerne-ser-guld-som-den-bedste-langsigtede-investering-ifoelge-en-gallup-undersoegelse/

 

 

Stabilitet og sikkerhed rimer (næsten), men med nogle investeringer er det værd at diskutere den fysiske sikkerhed, som de er forbundet med, og ikke kun udsving i værdi nominelt. For eksempel er det ikke nok blot at købe et hus og antage, at det vil stige i pris over tid – og for at sikre, at det sker, skal du gøre en masse arbejde for at sikre, at det enten bliver eller forbliver, et lokkende forslag til fremtidige potentielle købere – hvilket naturligvis kan kræve en betydelig tidsmæssig investering i sig selv. Men hvis ikke du selv vil bebo ejendommen kan den jo udlejes!

Guld er aktiv, der typisk forbindes med pålidelighed – noget der altid har været et af dets største og mest overbevisende salgsargumenter. Selvom dets værdi kan svinge ligesom andre aktivers – har det historisk stabiliseret sig igen og igen, fordi det er et håndgribeligt aktiv, der tilbyder stor likviditet og i sidste ende er begrænset. Men guld stiger også i værdi i perioder med social og politisk uro, og det gælder bestemt også nu…

I sidste ende har man også centralbankerne i ryggen når man køber guld – læs lidt om hvorfor her:   https://vitusguld.dk/nyheder/centralbankerne-har-fortsat-stor-appetit-for-guld/

 

Vil du have sikkerhed?

Kryptovaluta er uvægerligt tilbøjelig til store udsving, og det er blevet næsten umuligt at forudsige, hvordan markedet vil bevæge sig fra den ene dag til den anden. Den skarpe investor kan godt tage en satsning, der betaler sig pænt, når det kommer til krypto-valutaer – men når det kommer til risici, placerer digitale valutaer såsom Bitcoin og mindre alt-coins sig altså på toppen af volatilitets-listen. På godt og ondt! Men ligeledes guldet, gør det sig gældende, at i hvert fald Bitcoin er begrænset i sin mængde. Dog ikke fysisk, men i koden.

Sikkerheden ved kryptovaluta – er noget, du bliver nødt til at tage meget alvorligt, hvis du overvejer at investere i digitale aktiver som Bitcoin og Ethereum.

Selvom disse aktiver unægteligt  er bedst egnet til handlende med større risikotolerance, er der masser af trin, du kan tage for at beskytte dine krypto-aktiver, hvis du beslutter dig for at tage springet. Det er ikke i sig selv usikkert, men faktum er, at det er en meget lukrativ branche for cyberkriminelle, så sørg for at investere i en varm og kold pung. En “hot wallet” er et simpelt stykke software, der giver dig mere sikkerhed, mens du handler online, mens en “cold pung” er næste skridt; en USB-enhed, som fungerer som “nøgle”, som du kan “lægge” dine coins på og tage dem offline. Ligesom med dit guld skal du opbevare dine “nøgler” et sikkert sted, som er uden for rækkevide for folk med lange fingre.

En af de gode grunde til at investere i guld er dets evne til at bevare sin værdi over tid, forudsat at du opbevarer det fysisk forsvarligt. Apropos ovenstående… Det er lidt samme historie, bare på en anden måde.

Nogle finder på kreative løsninger i forbindelse med at forvare sit guld – nogen graver det endda ned. Du kan også vælge at opbevare dit guld i et pengeskab på en ønsket lokation i Danmark eller i udlandet hvis sikkerhedsbekymringen er vækket betydeligt. Det kan være en god idé at kontakte dit forsikringsselskab da forsikringspræmierne kan være betydelige. 

Dog har mange været glade for guld som løsning da der var negative renter i banken, hvilket i sig selv for manges vedkommende også udgjorde en betydelig udgift. Du bør også prøve at undgå at håndtere dit guld så de originale emballager bliver beskadiget og / eller får fugt eller kraftig varme.

Konklusionen

Der er mange investeringsmuligheder at vælge imellem i 2023, men hvad der er det rigtige for dig kan reduceres til en række forskellige faktorer. Selvom kryptovaluta er notorisk volatil, kan de give investorer nogle imponerende afkast til de, der er villige til at lære noget nyt og kigger fremad! Der medfølger et stort ansvar når man vil “være sin egen bank”, men fordelene er slående.

Ejendom kan stadig være en god langsigtet investering, forudsat at du gør dig umage og er klar til at lægge arbejdet i at bevare og øge værdien -eller hvis man kan udleje hele eller dele af boligen og derved vinde en tilbagevendende indkomst.

Guld har vist sig at være en robust spiller på markedet, da det har en stabil værdi og fremragende likviditet. Vi regner med at den udvikling fortsætter.

Disse er bestemt ikke de eneste aktiver at vælge imellem, men de er værd at tage med i betragtningen når du starter. Og forudsat at du er villig til at bruge lidt tid på at lære markederne og kunsten at handle, er 2023 lige så godt et år at begynde at opbygge din portefølje som noget andet.

Ansvarsfraskrivelse: Investering af penge indebærer risiko, man gør det altså på egen risiko, og vi råder folk til aldrig at investere flere penge, end de har råd til at tabe, og at søge professionel rådgivning, før de gør det.

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload