Guld er ‘gode penge’ og tjener som en sikring mod inflation og misligholdelse af gældsforpligtelser – Ray Dalio

Milliardærinvestor Ray Dalio har haft et blandet forhold til den amerikanske dollar i løbet af de sidste par år, og det ser ud til, at han igen rejser tvivl om “greenbackens” helbred.

I en kommentar sendt til LinkedIn torsdag sagde den tidligere Bridgewater Associates CEO, at han selv ejer guld, som en sikring mod en potentiel gældskrise og højere inflation.

Der der har udløst bekymringerne hos Ray, er den voksende statsgæld i U.S.A. Denne statsgæld har oversteget 34,5 billioner dollars. Dette skal ifølge Ray ikke kun forstås som trussel for USA. Men også resten af verden.

 

Under sit årlige forårsmøde i Washington, D.C., sagde Den Internationale Valutafond i sin Fiscal Monitor, at Kina og USA. vil være i førertrøjen for den globale offentlige gæld over de næste fem år.

IMF forventer, at den offentlige gæld i verdens to største økonomier kan fordobles inden 2053. De fremhævede også Storbritannien. og Italien som to nationer, der står over for betydelige finanspolitiske risici, når deres statsgæld stiger.

“Historien og logikken viser, at når der er store risici for, at gælden enten 1) ikke bliver betalt tilbage eller 2) bliver betalt tilbage med penge af afskrevet værdi, bliver gælden og betalingsmidlerne uattraktive,” sagde Dalio i sin kommentar.” Da gæld er løfter om at betale penge, opstår problemet når en regering har for meget gæld at betale – i det tilfælde vil dens centralbank sandsynligvis forsøge at “trykke sig ud af krisen”. Dette har til formål at forhindre en stor gældsklemme ved at devaluere pengene (dvs. inflation).”

“Guld er på den anden side en form for penge, der ikke er gældsdrevet. Det er ligesom kontanter, udover at i modsætning til kontanter og obligationer, som bliver devalueret som følge af risiko for misligholdelse eller inflation, er guld understøttet af risici for misligholdelse af gæld og inflation, ” tilføjede han. Altså; øges pengemængden redegør guldet for denne ekspansion, ved at stige i pris, denomineret i diverse valutaer.

Dalio sagde, at gæld og andre finansielle aktiver kun er attraktive, når det finansielle system fungerer godt, og regeringer kan opfylde deres gældsforpligtelser uden at skulle trykke penge.

 

Når det omvendte er tilfældet, er guld et godt aktiv at eje,” sagde han. “Det er hovedårsagen til, at guld er en god diversificering, og hvorfor jeg har det i min portefølje.”

I begyndelsen af 2020 skabte Dalio overskrifter på tværs af globale finansmarkeder, da han i et LinkedIn-indlæg erklærede, at “kontanter var skrald” i et miljø med lav rente.

Men i september 2023 erklærede Dalio, at “kontanterne nu var gode igen”, da Federal Reserve i deres nuværende rentecyklus, pressede renten til deres højeste niveau i mere end 40 år.

I sit seneste indlæg sagde han, at guld er et af nogle få eksempler på “gode penge” tilbage i verden.

“Det ejes af centralbanker og investorer, alene af denne grund,” sagde han. “Faktisk er guld den tredjemest foretrukne reservevaluta af centralbanker, mere end yen eller renminbi. Visse kryptovalutaer er også eksempler på penge, som ikke er gældsbaserede. Jeg kender dog ikke til andre typer “anti-gældspenge.” Nogle mennesker vil måske hævde, at ædelstene og kunst virker på samme måde, fordi de er gældsfrie, sjældne, transportable og bredt accepterede formuegenstande.”

De stigende niveauer af global gæld er den største grund til, at mange råvareanalytikere er blevet markant mere optimistiske omkring guld, heriblandt mener nogle, at priserne vil ramme $3.000 pr. ounce i fremtiden.

Guldmarkedet har oplevet kraftige stigninger op til de nuværende rekordhøje niveauer, over for alle større globale valutaer i de sidste par måneder.

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload