Svendborg: En historie med en ulykkelig start fik torsdag en lykkelig slutning.
– Ej, det er jo helt fantastisk, udbrød Karin Sørensen, da Christian Klingenberg åbnede den papkasse, han kom bærende med i sine arme.
Op tog han nemlig en masse sølvtøj i form af kander, alterbægere og fade. Sølvtøjet har fået en smule ridser, siden Karin Sørensen så den sidst, men det betyder i dag ikke så meget
Hun er formand for menighedsrådet i Fredens Kirke i Svendborg, og Christian Klingenberg er direktør i Vitus Guld, der blandt andet opkøber sølv og guld. Han er torsdag kørt fra Hvidovre til Svendborg for at aflevere en større mængde sølvtøj, som kirken havde mistet i et tyveri natten til 11. juli.
– Jeg blev virkelig ked af det, da jeg fandt ud af, det var blevet taget. Vi troede godt nok, det var væk for altid. At det bare var kørt direkte til udlandet, siger Karin Sørensen.
Men det var størstedelen af det heldigvis ikke.
Christian Klingenbergs medarbejder i afdelingen i Odense opkøbte nemlig noget sølvtøj af en mand, der udgav sig for at være handlende. Altså en der eksempelvis opkøber ting på loppemarkeder eller hos antikvitetshandlere. I første omgang bed medarbejderen hos Vitus Guld ikke mærke i indgraveringen “Fredens Kirke 1979”.
– Det er slet ikke usædvanligt for os at få noget ind, hvor der er indgraveret forskellige ting. Det er meget normalt, og i det her tilfælde kunne det være, at kirken havde fået nyt sølvtøj, og derfor havde solgt det gamle, forklarer Christian Klingenberg.
Men guldhandleren i Odense undrede sig alligevel og kontaktede så sin chef, Christian Klingenberg, og efter nærmere research fandt han ud af, at det uberettiget var blevet fjernet fra den sydfynske kirke. Christian Klingenberg greb knoglen og fik fat i Karin Sørensen.
Da jeg talte med Christian, udbrød jeg bare: Får vi det så tilbage? Jeg var ovenud lykkelig. Han skulle så lige kontakte politiet og så videre, men ja, det var en glædelig nyhed, konstaterer Karin Sørensen.
Efter Christian Klingenberg tog de sidste sølvting op af kassen, kunne Karin Sørensen dog konstatere, at kirkens dåbsfad mangler. Og en større mængde bænkestager i messing, som også forsvandt ved tyveriet, er der heller ikke. De er formentlig endt i udlandet, hvis man skal tro på tyvens tilståelser hos politiet, har Karin Sørensen fået at vide af en betjent. Der er nemlig blevet anholdt en 43-årig mand, som nu sidder varetægtsfængslet. Han har erkendt tyveriet, fortalte Fyns Politi til avisen 16. september.
Karin Sørensen og Fredens Kirke havde ellers opgivet håbet, og de har indtil nu lånt de nødvendige redskaber til gudstjenesterne hos Vor Frues Kirke, og har også indberettet det til forsikringen. Og det er ikke lidt, der er sket skade for, siger Karin Sørensen.
– Tyven havde taget den store værdiboks, som sølvet var i, og slæbt det hele afsted. Det er nok derfor, det har fået alle de ridser. Det sølvtøj, der blev stjålet, samt reparationer af de skader, der er sket, løber op i 250.000-300.000 kroner. Vi skal have et nyt værdiskab, og det bliver med garanti meget mere sikkert, end det gamle, siger menighedsrådsformanden.
Nu kan noget af forsikringsbeløbet trækkes fra, fordi en stor mængde af det forsvundne sølvtøj nu er tilbage på rette plads.
– Det betyder alverden, at det er kommet tilbage, for det har betydning for de folk, der bruger kirken og for os, der arbejder her. Inger (Hoppe, red.) har været kirketjener her i snart 30 år. De gange, hun har pudset det sølvtøj, det har jeg ikke tal på, siger Karin Sørensen med et smil.
Menighedsrådsformanden er taknemlig for, at Christian Klingenberg reagerede på det.
– Vi er bare glade for at kunne hjælpe, siger han.
Selvom der er lidt ridser i sølvtøjet, som heldigvis kan pudses op af en guldsmed, mener Karin Sørensen dog godt, at kirken kan nyde glæde af det snart.
– Vi har jo høstgudstjeneste på søndag, så må vi altså lige have det frem, slutter hun, hvorefter Christian Klingenberg og Karin Sørensen siger farvel og tak, og guldhandleren drager tilbage mod Sjælland.