Hvad er Guld/Sølv forholdet eller Gold to Silver Ratio?

Guld/Sølv forholdet, eller Gold to Silver Ratio

Guld / Sølv-forholdet måler den relative styrke af guld mod sølvpriser. Det viser hvor mange ounces sølv det kræver at købe en ounce guld. For at få dette nummer, divider man den nuværende guldpris med den nuværende sølvpris. Dette giver dig guld / sølv-forholdet, en enkel måde at kontrollere, hvilken af ​​de to store ædle metaller der er ved at opnå værdi i forhold til den anden.

Når guld / sølvforholdet stiger, betyder det at guld er blevet dyrere i forhold til sølv, og det billigere metal kan give dig en bedre værdi. Når forholdet falder betyder det, at guld er blevet billigere i forhold til sølv.

Nogle analytikere, forhandlere og investorer ser ud til at “handle forholdet”, de køber sølv når guld / sølvforholdet er højt og skifter til guld, når det falder.

Hvilke faktorer påvirker forholdet mellem guld og sølv?

Guld- og sølvpriserne bevæger sig generelt i samme retning dag-til-dag. Men størrelsen af ​​deres udsving varierer meget. I løbet af det sidste halve århundrede har guldet gennemsnitligt en daglig bevægelse på 0,5% op eller ned i amerikanske dollar, men sølv har flyttet mere end 0,9%. Det skyldes, at sølv er et meget mindre marked end guld efter værdi, omkring en tiendedel af størrelsen. Så den samme strøm af kontanter, ind eller ud, vil ramme sølvpriserne meget hårdere, og det vil flytte sit forhold til guldpriser ned eller op.På grund af sølvmarkedets størrelse og volatilitet er spekulativ handel i det grå metal meget tungere end guld i forhold til det fysiske markeds underliggende værdi. Væddemål på sølvpriser via Comex futures og muligheder udgør nu en fiktiv mængde metal 65% større end mængden af ​​årligt sølvmine produktion på verdensplan. Guld åben interesse i kontrast er mindre end guldmine output med 26%.

Væddemål på sølvpriser gennem Comex-futures og optioner er også steget støt siden finanskrisen, hvor der blev sat nye rekordhøjder i sommeren 2018 som var 50% større end de sidste 10 års gennemsnit. Sådan en spekulation i sølv står i kontrast til den solide og stabile efterspørgsel fra industrien. Næsten 60% af sølvets årlige efterspørgsel kommer nu til produktive anvendelser, mod knap 10% for guld.

Markeder i vækst i de senere år har været elektriske, loddelegeringer og især fotovoltaiske celler til solenergi. Sølvudvindings produktionen er meget uelastisk, da 72% kommer som et biprodukt til minedrift af andre metaller. Dette gør det svært at anslå en produktionsomkostning på sølv, og produktionen vil kun trække sig tilbage, hvis minearbejdere ønsker guld, bly, zink eller kobber, da deres primære mål trækkes tilbage som reaktion på lavere priser på disse metaller.

 

Et historisk blik på Guld / Sølv forholdet.

Hvad er ‘rigtig’ guld / sølv ratio? Geologer tror i dag, at sølv er omkring 19 gange rigere end guld i jordskorpen, men moderne sølvmine produktion over hele verden er kun 8 gange større end guldets vægt pr. År. Så hvorfor er guld / sølv ratio så meget højere end det? De rå tal forklarer det ikke. Guld har traditionelt været betragtet som en “safe haven” af investorer, især i tider, hvor valutamarkeder og aktier oplever høje udsving. Sølv har på den anden side betydeligt flere industrielle anvendelser, så efterspørgslen afhænger af den globale økonomis produktion.

I modsætning til de fleste andre varer bruges guld imidlertid ikke, når det bruges, og på grund af dets høje værdi kaster folk sjældent guld væk eller forsøger at ødelægge det. Så det meste af guldet der nogensinde er hevet op ad jorden i historien eksisterer stadig i nogens hænder et eller andet sted

Et skøn i begyndelsen af ​​2000’erne sagde, at ovennævnte lagre af guld kunne møde mere end 6.600 dags efterspørgsel. For sølv var dette tal under 260, mere i tråd med kaffe, kakao og andre forbrugs varer. Som det er, er guld / sølv ratio blevet vildt volatilt, da USA opgav guldstandarden i begyndelsen af ​​1970’erne og guld til sølv forholdet steg fra 16: 1 til at nå op på næsten 100 i begyndelsen af ​​1990’erne.

I løbet af denne periode faldt forholdet – og sølv voksede sig dyrere i forhold til guld – og de første Texas-oliebaroner Hunt Brothers og derefter investeringsfonds legenden Warren Buffett købte enorme mængder sølv i henholdsvis 1970’erne og 1990’erne med det formål at “hjørne markedet “i.  Under den globale bankkrise i 2007-2009 holdt guldprisen fast som sølv faldt, og forholdet toppede over 80, da Lehman Brothers kollapsede. Det blev hurtigt efterfulgt af en tre årtier lav nær 30:1. Sølv steg til rekordniveau på næsten $ 50 per ounce i 2011 i slutningen af ​​finanskrisen.  Stigningen i efterspørgslen efter sølv til brug i PV solceller var også en medvirkende årsag.

Hvad er det rigtige guld til sølv forhold – eller Gold to Silver Ratio?

Guld/sølv ratioen i jorden varierer, alt efter hvilke kilder man spørger, men ligger typisk i mellem 1:10 og 1:20. Det er naturens tal. Dvs. hver gang med finder et gram guld i jorden finder man 10-20 gram sølv. Guld og sølv har utvivlsomt haft stor succes hos mennesker og har været anset som meget værdifulde i flere tusinde år. Derfor har de langt hen af vejen, været brugt som betalingsmiddel og forholdet derfor ofte også fastsat ved lov. I Romerriget var guld/sølv forholdet f.eks. fastsat til 1:12. Der er mange eksempler historisk set, blandt andet i USA i 1792, hvor forholdet blev sat til 1:15. Få år senere i Frankrig år 1803, med næsten samme guld/sølv ratio på 1:15,5. I det 20. århundrede var guld/sølv ratioen dog i gennemsnit 1:47 og ikke fastsat ved lov. D.d. d. 18 januar 2019 er guld og sølv forholdet 83:1. Det er meget højt og denne graf viser historisk set hvad der sker med guld og sølv forholdet når guldpriserne stiger. Man kan se at ved prisstigninger på guld stiger sølv mere og guld til sølv forholdet bliver mindre. Derfor er der er i disse tider gode argumenter for at købe sølv. Dog er der moms på sølv i Danmark, men selv efter denne er betalt kan det stadig godt betale sig at investerer i sølv når forholdet er over 80:1. Grafen viser at guld og sølv forholdet var på næsten 85:1 i år 2008 men forholdet steg til 32:1 i år 2011 da guldpriserne og sølvpriserne toppede. Har var priserne næsten 2000 dollars/oz og sølv på 50 dollars/oz. Her solgt investorerne så det sølv de havde og købte guld da de her kunne få mere guld for det sølv de havde købt da ratioen var højst. I dag kan vi se at vi er ved at nå samme niveau, i slutningen af 2018 lå guld/sølv ratioen på ca. 82,50. Hvis en stigning i priserne ville opstå, ville man se dette forhold falde igen, ligesom i år 2008 hvor forholdet faldt i forbindelse med stigende priser.

 

https://da.talkingofmoney.com/historical-guide-to-gold-silver-ratio

https://guldsoelv.wordpress.com/2010/12/06/h%C3%B8jeste-s%C3%B8lvpris-i-30-ar/

https://penge.borsen.dk/artikel/1/201735/investorer_vilde_med_soelv.html

 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload