I Sydkorea sælger man guldbarrer i automater, og salget er stigende

Sydkoreanere kan købe guld fra salgsautomater placeret i dagligvarebutikker, og salget stiger ifølge lokale medier.

Køberne gør brug af letheden ved at købe guldbarrer i salgsautomater grundet potentielle værdistigninger og inflationsbekymringer, ifølge UPI News Korea.

Mellem september 2022 og maj 2023, blev der rapporteret om salg af guldbarrer for 19 millioner dollars, sagde GS Retail, virksomheden, der driver dagligvarebutikkerne.

Guldautomaterne blev introduceret i fem af deres butikker tilbage i september. Siden da er dette blevet udvidet til 29 butikker, med planer om at nå 50 ved udgangen af dette år. Samlet set fører GS Retail tilsyn med mere end 10.000 dagligvarebutikker i hele Sydkorea.

Automaterne tilbyder fem vægtmuligheder, der spænder mellem 0,13 og 1,3 ounce. Den mest populære guldbarre har været den mindste, som koster omkring 225 dollars, bemærkede medierapporten. Guldpriserne opdateres dagligt, baseret på den internationale guldpris.

“Folk i 20’erne og 30’erne ser ud til at være de vigtigste købere, der køber fysisk guld som et investeringsmiddel, især i tider som disse, hvor dets værdi fortsætter med at stige,” fortalte en GS Retail-repræsentant til UPI News Korea.

Med inflationspres og bankuroligheder i USA, der tyngede forbrugerne, begyndte flere mennesker i Korea at forsyne sig med guld, udtaler Inha University Professor Lee Eun-hee.

“Men en guldbarre købt i en dagligvarebutik virker mere som noget, der er gjort for sjov end som et middel til seriøs investering. Jeg tror, at populariteten af disse guldbarrer primært skyldes deres lette tilgængelighed, ikke mindre i dagligvarebutikker,” sagde hun .

Sydkorea er ikke det første land, der introducerer denne type shoppingoplevelse, hvor UAE (De Forenede Arabiske Emirater) sælger guld via Gold To Go-automaten.

På trods af guldets indenlandske popularitet har Sydkoreas centralbank taget en mere “forsigtig” tilgang til guldkøb og foretrækker likviditeten i de amerikanske dollars.

 

I en rapport fra juni sagde BOK, at den fastholder sin amerikanske dollarlikviditet i perioder med høj recessionsrisiko og geopolitisk usikkerhed, og tilføjer, at den stadig er bekymret for retningen af guldpriserne.

“En forsigtig tilgang er nødvendig for at afgøre, om forholdet mellem guld i valutareserverne skal øges,” sagde BOK.

Centralbanken bemærkede også, at guld allerede er steget en del og kan være tæt på at toppe. 

I slutningen af maj havde centralbanken 104,4 tons guld i sine reserver, til en værdi af omkring 4,8 milliarder dollars og udgør ca. 1,14% af dens samlede reserver.

BOK har ikke købt yderligere guld siden begyndelsen af 2010’erne. Dengang fik centralbanken hård kritik efter at have købt guld samtidig med at prisen toppede.

Mellem 2011 og 2013 købte BOK 90 tons guld. På det tidspunkt toppede guldet med lige over $1.920 pr. ounce. Efter adskillige år med meget lavere priser, var guld først i stand til at komme over disse niveauer i 2020. I skrivende stund handlede spotguld til 1.913 $ pr. ounce.

“Hovedårsagen til, at BOK ikke har øget sin guldbeholdning siden 2014, var, at prisen på guld var faldet yderligere og forblev på et lavt niveau,” sagde BOK-guvernør Rhee Chang-yong under en nationalforsamlings session tidligt i år. “Mens prisen på guld begynder at stige i år, tror jeg, det er mere ønskværdigt at besidde aktiver, der giver renter, frem for at øge beholdningen af guld, der er meget volatile i pris.”

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload

sommer ferie lukket

Hele Vitus Guld holder sommerferie lukket i uge 28 + 29, fra d. 8 juli t.o.m d. 21 juli , vi er tilbage d. 22 Juli 2024.

Det er stadig muligt at købe guld & sølv på vores webshop

God sommer :)