I sølvkongens fodspor
En dag i oktober måned fik vi besøg af en kunde som ville sælge en større portion sølv. I videoen til højre ses 20 – ét kilo sølvbarrer, alle købt i denne handel.
Allerede ved første øjekast blev det erfaret at disse barrer måtte være fra en gang i slut 70’erne, og altså relatere sig til det store opsving i sølvprisen i 1980.
Hvad er endnu mere interessant er at der knytter sig en historie til disse sølvbarrer.
Til venstre ses et billede af præcist hvor meget sølvprisen eksploderede i perioden 1978-80. Prisen mere end 10-doblede.
Historien der knytter sig til disse sølvbarrer er, at de ifølge kunden, skulle være købt af selveste “Sølvkongen” som i samme periode fik gjort sig bemærket ved at sælge “sølv på depot”
“Sølvkongen” – Mogens Hauschildt blev landskendt i 1981, da han blev afsløret i at have brugt fup og svindel i sit firma Scandinavian Capital Exchange i København. Firmaet lokkede danskere til at “investere” i sølv og andre ældelmetaller.
Dog insisterede køberen af netop disse sølvbarrer, på at de skulle leveres mere eller mindre omgående – Det skulle vise sig at være en klog beslutning.
Der blev nemlig solgt mere sølv på papiret end Sølvkongen havde på lager… Se billede til højre!
I mellemtiden har sølvbarrerne ligget stille hen siden de blev købt i 1978. Det blev gjort bemærket, at det nok havde været bedst hvis man havde solgt dem i 1980. Sølvprisen har nemlig ikke været højere siden, ikke nominelt, og da slet ikke korrigeret for inflation. Men alligevel lader det til at sølvbarrerne faktisk har fulgt meget godt med inflationen, det røbede de oprindelige kvitteringer nemlig. Mere om det nedenfor…
Lægger man de oprindelige købssumme inkl. moms og mæglersalær sammen får man en total købesum på 28795,50,- Ved hurtigt brug af inflationsberegneren på finansanalyser.dk, kan man se at 28795,50,- svarer til 119500,- kroner i år 2023 (estimeret da året ikke er omme).
Kunden gik imidlertid tilfreds med 108000,- hvilket vil sige at sølvbarrerne alt andet lige er steget med over 3 gange (nominelt). Trækker man momsen og salæret fra har sølvet ret nøjagtigt overhalet inflationen. Se eksempel nedenfor.
Bemærk i øvrigt det påfaldende faktum at momssatserne ændrer sig over tid… (Bilag til venstre hvor momsen udgør 18% er fra d. 25/4-78 – Bilag til højre hvor momsen udgør 20,25% er fra 20/11-78)
Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby
Nu kan de historiske sølvbarrer blive dine!
Hvis du er hurtig, kan du blive den næste ejer af de historiske sølvbarrer fra Sølvkongen. De sælges til en særligt attraktiv pris, da de i modsætning til nyproducerede sølvbarrer sælges med brugtmoms.