Private investorer flygter ind i guld – her er forklaringen

Hver dag bliver dine penge mindre værd. Det skyldes, at inflationen er højere på nuværende tidspunkt, end i de sidste 40 år. Det sker samtidig med, at aktiemarkedet er særdeles usikkert på grund af kraftigt stigende renter. Tilsammen er det en giftig cocktail, der får mange private til at søge mod investering i guld. En årsag til dette er, at guld historisk set næsten ikke rammes af inflation. 

Dette er en artikel fra invested.dk

Et stykke guld har ikke andre ejere, end præcis den person, der er ejer af det. Det står i modsætning til for eksempel pengesedler, hvis værdi og ejerskab dybest set styres af staten.

Når du køber et stykke guld, så køber du samtidig et stykke af verdenshistorien. Alt guld på jorden blev skabt for milliarder af år siden, og der findes ikke mere guld på jorden, end den mængde, der blev skabt dengang. Derfor er der meget lav inflation i guld.

Mange private investorer tænker på store guldbarrer, når de forestiller sig at investere i guld. Men en traditionel guldbarre er meget kostbar, og som regel er det også smartere at købe mønter eller mini-guldbarrer, fordi de er hurtigere at omsætte. Hos for eksempel Vitus Guld kan finde et stort udbud af fysisk guld – både som mønter og barre til enhver pengepung.

Kend forskellen på guld

Når du køber fysisk guld er det først og fremmest vigtigt at købe det hos en autoriseret forhandler – f.eks. danske Vitus Guld. Men det er også en god idé at købe mønter eller barrer, der er kendt og respekteret over hele verden. Her kan nævnes guld fra de to anerkendte virksomheder Argor-Heraeus, som siden 1951 har forhandlet ædle metaller og Metalor, som har forhandlet lige siden 1852. Begge huse har deres oprindelse i bjergrige Schweiz, som også er centrum for raffinering af guld, ca. 70% af verdens guld kommer forbi raffinaderierne i Schweiz. 

Måske kender du nogen, der har købt tilfældig guld hos en tilfældige forhandler – for eksempel som såkaldt skrotguld eller hos en tandlæge, der bruger guld til plombering, såkaldt dental guld. Men begge dele er en risikofyldt investering. Det kan godt være, at du kan købe skrotguld billigt, men samtidig er det ofte svært at sælge igen. Det skyldes, at indholdet ikke er ordentlig bestemt og kvantificeret.

Det er langt bedre at investere i guld i form af stemplede guldbarrer eller prægede mønter eller som hos autoriserede og kendte forhandlere. Det betyder nemlig, at dit guld bliver meget nemmere at omsætte til den rigtige pris.  Det skyldes, at guldopkøberne dermed præcis kender indholdet og værdien af guldet.

Her er fire eksempler på kendte guldmønter:

 • American Eagle: Den mest populære mønt, introduceret i 1986
 • Canadian Maple Leaf: Anset for at være en af de smukkeste, introduceret i 1979
 • Australian Kangaroo: Introduceret i 1987, kan oftest fås med et godt spread. Udseendet varierer.
 • South African Krugerrand: Tæt på at være lige så populær som American Eagle, introduceret i 1967
Den berømte American Eagle mønt. På den ene side er Lady Liberty designet af skulptøren Augustus Saint-Gaudens. På den anden side ses den amerikanske nationalfugl den hvidhovedet havørn samt den latinske tekst E pluribus Unum, hvilket betyder “ét af flere”, dvs. af flere dele opstår et hele. Et valgslogan fra 1776 for Amerikas Forende Stater, som understreger vigtigheden af enkeltstaternes samling i én union.

Guld og sølvs renhed angives i metallets finhed i tusindedele. 1 oz Canadisk Maple Leaf guldmønt har for eksempel en finhed på .9999, hvilket betyder, at mønten består af 99,99% rent guld. Den højeste karat inden for guld angives med værdien 24, og betyder, at dens indhold er guld er lig med eller  højere end 99,9% rent guld. Guldsmykker har ofte kun en renhed på 14 eller 18 karat og det betyder faktisk, at guldsmykker ofte ikke er deres ”vægt værd i guld”. Det kan være smukt at bære en halssmykke af guld, men som investor skal du heller købe guldbarrer eller guldmønter.

Når du køber guld, så har du en værdigenstand, der i årtusinder har fungeret som betalingsmiddel. Samtidig er du meget sikker på, at guld også i fremtiden kan fungere som betalingsmiddel – også i store krisesituationer som f.eks. under krig, uro eller kraftig inflation. Prisen er naturligvis ikke givet på forhånd, for den står i relation til krisens omfang. Under inflationen efter 1. verdenskrig kunne du for eksempel på et tidspunkt købe en hel boligblok for under 800 gram guld.

Guld er eftertragtet, fordi det har en række helt særlige egenskaber, der har gjort det attraktivt for mennesker at eje til alle tider:

 • Guld er smukt
 • Guld eroderer ikke
 • Guld bevarer sin glans
 • Guld blander sig ikke naturligt med andre metaller
 • Guld er det mest formbare af alle metaller
 • Guld optræder i den kristne skabelsesberetning og i mange andre religioner
 • Guld er sjældent
 • Guld er svært tilgængeligt
 • Guld kan kun skabes “kunstigt” ved en nuklear reaktion

I de sidste mange hundrede år har pengesedler fungeret som ihændehaverbevis for guld. Sådan er det officielt ikke længere, hvor f.eks. dollars og euros værdi står alene og blandt andet garanteres af staten. Men hvis staterne kommer i krise ses det ofte, at mennesker på trods af udviklingen stadig søger mod guld som en slags ”sikker havn”.

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload