Sølv’s gyldne rolle i den ”grønne omstilling” og forbruget heraf

Sølv’s rolle i den grønne omstilling

Dette er en artikel som Vitus Guld har oversat fra d. 19 december 2019 som vi finder ganske interessant hvad angår den grønne omstilling og påvirkningen heraf på sølvmarkedet:

https://goldsilver.com/blog/why-elon-musk-secretly-loves-silver/

Sølv bruges i de fleste elektriske produkter i dag, fordi det har den højeste kendte elektriske og termiske ledningsevne af alle metaller. På en skala fra 1-100 ligger sølv på en første plads med en rangering på 100. Kobber er på anden pladsen med 97 og guld på ca. 76. 

Når det kommer til grøn elektricitet, er solenergi et af markedets hurtigst voksende segmenter. Sol er grønt, fordi det er en vedvarende energikilde og ikke udsender nogen kulstofemissioner.

Mængden af sølv, der bruges i solpaneler, kan variere, men et rimeligt gennemsnit er ca. 20 gram eller 0,643 troy ounce, cirka to tredjedele af en ounce.  Det lyder måske som et lille antal ounce, men det kan hurtigt blive en stor portion sølv hvis mange får solceller på deres huse. I Californien trådte en ny lov i kraft den 1. januar 2020 , der kræver solcellepaneler på hver ny bygning på fire etager eller derunder. Andre stater og lande kunne let følge trop.

 

Som vi kan se kommer solenergi til at fylde meget mere det globale forbrug af elektricitet. En tredobling forventes det at stige til i år 2030

Denne vækst skyldes dels større miljøbevidsthed og regeringens politik, men det er også et resultat af selve energieffektive teknologier: solenergi koster mindre og kan installeres hurtigere end de fleste andre energikilder. Dette gør det særligt attraktivt for lande verden over; både Kina og Indien er på rette vej for at se en betydelig stigning i solkapacitet.

Det er ikke kun sol, men alle vedvarende energikilder; vindmøller bruger også sølv. Børster, der indeholder sølv, bruges i motorer og generatorer til vindmøller. Kobberversioner af børsterne har været populære, men mange slutbrugere skifter til sølvbørster, som, selvom de er dyrere, klarer sig bedre på lang sigt. I alt forventes vedvarende energi at stige til hele 4,5 gange deres nuværende niveau inden 2030 og udvide deres andel af den globale elproduktion fra 6% til 14%. Dette betyder, at der kræves mere og mere sølv i verden og en stigende efterspørgsel. 

  • I 2050 anslås det, at solpaneler og vindmøller vil kræve tre gange mere sølv end det, der bruges i dag.

Hvis sølvprisen bliver for høj, kan den reduceres eller endda elimineres fra vedvarende energi? Nej. Som CRU International rapporterede, “gentager det sig, at sølv har bemærkelsesværdige elektro-ledende kvaliteter, der ikke kan sammenlignes med andre metaller, og at der er en fysisk grænse for solcelleproducenters evne til at fortsætte med at reducere sølvbelastninger, før tab af ydeevne og effektivitet begynder at opveje fordelene ved lavere råvarepriser. ” Så hvis dit hjem eller din virksomhed eller en hvilken som helst virksomhed, du besøger, får noget eller hele sin elektricitet fra sol eller vind, kan du takke sølv.

Sølv der bruges i biler og el-biler stiger

Hvis du ejer en hvilken som helst type køretøj eller kører i en bil eller bus, der bruger denne type energi, bruger du en grøn teknologi – som sølv hjalp med at give. Det er heller ikke kun elektriske køretøjer. Biler generelt bliver mere “elektrificeret” hvert år. De fleste elektriske forbindelser i en bil bruger sølvbelagte kontakter – sølvafbrydere bruges til at starte motoren, styre elektriske sæder og åbne / lukke elektriske vinduer. Sølv bruges også i opvarmede sæder, vinduesdæmpere og selvlysende skærme. Alt dette betyder, at sølvefterspørgslen til denne sektor forventes at stige. CRU International estimerer, at inden 2030 vil elektriske køretøjer tegne sig for så meget som 17% af det globale bilsalg, hvor hybrider tegner sig for yderligere 20%

sølv i biler

Da verden inkorporerer flere grønne teknologier i samfundet, vil du som standard bruge mere og mere sølv i dit daglige liv. Sølv hjælper med at gøre grønne teknologier til, hvad de er. Og når nye teknologier opdages, vil sølvs unikke egenskaber gøre det til en nøglekomponent i deres udvikling og anvendelse. Velkommen til den grønne revolution. Og velkommen til sølv.

Vitus Guld’s kommentar på ovenstående artikel

Vi kan konkludere at der er et stigende forbrug af sølv i bil industrien og i grønne energier der bruger elektricitet som kilde. Dette vil forventeligt stige som tiden går og vil uden tvivl skabe en større efterspørgsel på sølv i fremtiden. Det kan sagtens være et argument for at sølv skal stige i pris på længere sigt, men det handler også om udbud og efterspørgsel, såsom: hvor mange ton sølv bliver der hevet op af minerne til at dække dette forbrug? hvor meget sølv bliver der genbrugt og raffineret? Udover det industrielle forbrug har sølv også været brugt som betalingsmiddel igennem historien og anvendes i stigende grad i medicinal industrien pga. sølv antibakterielle virkninger. Sølv har mange virkemidler og er et eftertragtet metal der stiger i takt med at vi ved mere om sølv og lærer at anvende dens kvaliteter på bedst mulig vis.

 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload