Tyrkiets guldimporter er steget næsten 550% ovenpå den stigende inflation

En inflation på 83,45%...

Kitco News rapporter, at Tyrkiet så guldimporten stige med 543% til 3,1 millarder dollars i september måned. Dette afslørede data fra handelsministeriet. I mellemtiden er den årlige inflation accelereret til et nyt 24-årigt højdepunkt på 83.45% i september.

Tyrkiets samlede handelsunderskud steg med 298% år-til-år, til 10,38 millarder dollars i september, ifølge handelsministeriet. Samlet set steg eksporten 9,2% til 22,62 millarder dollars, mens importen steg 41,5% til 33 millarder dollars.

Dette skyldes hovedsageligt energiimporten som steg med 115% til 9,56 millarder dollars i september, hvilket er det højeste månedlige niveau nogensinde.

Ifølge landets handelsminister Mehmet Mus stod energiimporten for omkring en tredjedel af den samlede import i årets første ni måneder. En af de største energieksportører til Tyrkiet er Rusland.

Ligeledes er priserne på transport, samt mad og drikke, steget med henholdsvis næsten 118% og 93,05%. På trods af disse dystre tal rapporterer Reuters at Tyrkiets centralbank alligevel har valgt at sænke renten fra 14 til 12%.

Villighed til at betale overpris

Eksportører har skåret ned på forsendelser til Indien og fokuserer i stedet, på salg til Tyrkiet og Kina grundet større betalingsvillighed. I øjeblikket betaler Tyrkiet og Kina store præmier for deres guldimporter. Førstnævnte helt op til 80$ over spot, pr. ounce og i Kinas tilfælde op til 40$ over spot. Dette har resulteret i at flere guldforsynende banker har valgt at omdirigere deres guld-leverancer  til netop disse markeder. Det er bl.a. gået ud over det Indiske marked, hvor villigheden til at betale extra pt. ikke er til stede.

“En bankmand udtaler på betingelse af anonymitet at; Købere i Kina og Tyrkiet ligenu betaler en meget høj præmie, og at der ikke er nogen sammenligning når man sidestiller det med det Indiske marked.”

Grafik om Tyrkiets hang til guld

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Kilder

https://www.kitco.com/news/2022-10-04/Turkey-s-gold-imports-jump-nearly-550-as-inflation-accelerates-to-83-45-in-September.html

https://www.reuters.com/markets/commodities/exclusive-banks-divert-gold-supply-india-china-turkey-sources-2022-10-04/

https://www.gold.org/goldhub/research/turkey-gold-action

https://www.outlookindia.com/business/banks-divert-gold-supply-from-india-to-china-and-turkey-report-news-228194

https://www.freepressjournal.in/business/china-turkey-may-take-the-shine-off-indias-festivities-by-bagging-lions-share-of-gold-supplies

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload