Uanset hvordan man vender og drejer det, er det globale system allerede dømt: Har du guld?

Uddrag af opinionsartikel af Matthew Piepenburg 8 feb. 2023

 

 

Nedenfor ser vi på samspillet mellem pinligt høj gæld, døende valutaer og mislykkede monetære fantasier, der forklæder sig som politik. Dette er for at bekræfte, at uanset hvordan man vender eller drejer inflation/deflation, QT/QE (Qantitative tightening/easing) / eller recession/no-recession-fortællingerne, er det globale finansielle system allerede dømt…

 

Recession: Elefanten i rummet

“Som jeg har argumenteret for i rapport efter rapport, har min opfattelse været, at USA med sine 125 % gæld i forhold til BNP og 7 % underskud i forhold til BNP var, og allerede er i en recession på vejen ind i 2023 , på trods af officielle bestræbelser i DC på at omdefinere selve definitionen af en recession.” 

Sådan starter Matthew Piepenburg ud i sin sidste opinionsartikel, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem. 

Men en recession er stadig en recession, og en elefant er stadig en elefant, og begge dele er ret nemme at få øje på, på afstand. Indtil videre er recessionen dog officielt undgået. Hvor lettende… Ligesom med inflationsdataene er det rart, når folk i Washington kan udøve deres magiske kræfter til at flytte målstolperne midt i spillet, når “lidt snyd” hjælper deres odds og deres fiktive fortælling.

I Matthew’s øjne er en elefantisk (stor) recession nu i rummet.

Håber vi stadig på en "blød" landing?

Ydermere, og på trods af J. Powells tro på, at han kan styre en recession med præcision som en radiator-termostat, er hans tro på, hvad han for nylig beskrev som en “blød landing” næsten en lige så stor farce, som hans tidligere forsøg på at beskrive inflationen som “forbigående.”

Uden at ønske at fremstå “sensationel”, som mange af os afstumpede og matematikbaserede iagttagere (fra Michael Burry til Willem Middelkoop) på det seneste er blevet beskrevet, vil jeg stikke mit Sølvpapirsbeklædte hoved frem og ærligt sige, at jeg ikke ser noget som helst “blødt” foran os…

I stedet ser jeg enten: 1) en finanskrise, som vil få 2008-krisen til at ligene barnemad og/eller, 2) et absolut styrt af dollaren, hvis uholdbare styrke gennem 2022 faktisk var “forbigående”, som jeg har argumenteret for adskillige gange.

Likviditetens simple matematik

Den simple matematik og virkeligheden af selv centraliserede og centralbankstyrede markeder er ret enkel: Disse markeder stiger og falder på grund af likviditet. (nem adgang til kredit)

Når først vi løber tør for det monetære “fedt”, der kræves for at opretholde MMT-fantasien (modern monetary theory) og “musekliks-penge” som en gældsløsning, kommer hele korthuset i eventyret post-2008 til en hård snarere end “blød” ” ende.

Vi så de første tegn på dette kollaps i “stramningens tegn” i 2022.

Selvfølgelig vil denne livsnødvendige “likviditet” ikke komme fra økonomisk vækst, stigende skatteindtægter, en robust gennemsnits-økonomi eller et rimeligt prissat marked.

I stedet, og som forventet, kommer den nu ud af den blå luft…

"Mere lempelse vil ikke bringe lettelse"

Det ser således ud til, at en eventuel kapitulation til mere magisk “likviditet” og fornyet QE (kvantitativ lempelse) er intet mindre end uundgåelig, hvilket betyder, at dollaren højst sandsynligt ikke vil genvinde sit højdepunkt fra 2022.

Men en sådan “lempelse”, hvis den realiseres, vil føre til flere inflationsbaserede dollars og dermed flere inflationsforstyrrelser for investorer.

Dette er svært for investorer fuldt ud at forstå, når dollaren virker “stærk”, men selv dét var en illusion, en illusion, som næppe gjorde nogen aktivklasse noget godt i 2022, bortset fra selve dollaren altså…

Min nuværende opfattelse er derfor denne: Vi ser den langsomme ende på den stærke dollar. 

Hvorfor?

For som advaret gennem hele 2022, var en så stærk dollar et massivt stød til udenlandske valutaer og dermed udenlandske indehavere af dollar-denomineret gæld.

Ingen recession i historien nogensinde er blevet løst med en stærk valuta…

Som et barn, der ønsker at være John Wayne frem for Daffy Duck, nægter J. Powell og hans rentestyrkede dollar at se gælds-bjerget på $31 billioner foran sig, hvilket gør det umuligt at være en genfødt Paul Volcker, som i 1980 stod over for en meget mindre gældsbunke på omkring $900 mia.

Kort sagt kan Powells Amerika anno 2023, i modsætning til Volckers Amerika i 1980, ikke tåle stigende renter eller en stærk dollar. Eller sagt endnu mere simpelt: Powell kan aldrig blive Volcker.

QT eller QE, stærk Dollar eller svag Dollar, er det globale finansielle system ikke desto mindre dødsdømt. Som jeg har sagt så mange gange: Vælg din gift – depression eller hyperinflation.

Eller måske begge dele… nemlig stagflation.

Uanset hvad, er Powell og den amerikanske økonomi nu dødsdømt. Og han har kun Greenspan, Bernanke, Yellen, sig selv og mange års “musekliks-fantasi” at bebrejde.

Den forbløffende mangel på ansvarlighed fra rævene, der vogter vores finansielle hønsehus, vil en dag blive stof til historiebøgerne, forudsat at historien i sig selv ikke bliver “cancelled”, da det ser ud til, at selve økonomistudiet allerede har forladt lokalet…

Det bedste, vi kan håbe på fra de mange “eksperter”, der har bragt den globale økonomi mod en matematisk uundgåelig afgrund, er nu pludselig løbet tør for ord og forskruet matematik, som beskrevet ovenfor.

En sådan illoyalitet fra vores finansielle generaler, på tærsklen til et hidtil uset strategisk og taktisk økonomisk nederlag, de selv har skabt, minder mig om befalingsmænd, der selv sidder langt fra skyttegravene, mens investorer går “over kanten”, ud i ilden fra kanoner, der peger direkte mod deres næste håbefulde træk.

Kort sagt: Forkasteligt

 

 

Guld: En langt mere loyal løjtnant

Guld var et langt mere loyalt aktiv end aktier og obligationer i de turbulente tider i 2022; og i betragtning af at 2023 tegner til at blive endnu værre, kan vi forvente bedre loyalitet fra dette såkaldte “barbariske levn” fra fortiden. Med fortsat inflation og en uafsluttet krig hævder mange dog på trods, at guld ikke steg “nok” i 2022.

Hmmm…

Men guld opgjort i enhver anden valuta end dollaren, (se ovenfor) ville nok være uenig. Guldets fremtidige styrke og stigning er således let at forudse, da guld ikke stiger, valutaer falder bare i forhold til…

Det er virkelig så enkelt.

Har du guld?

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload

sommer ferie lukket

Hele Vitus Guld holder sommerferie lukket i uge 28 + 29, fra d. 8 juli t.o.m d. 21 juli , vi er tilbage d. 22 Juli 2024.

Det er stadig muligt at købe guld & sølv på vores webshop

God sommer :)