Udenrigsministeriet d. 10/11-2022
På sin facebookside skrev Udenrigsministeriet den 10. november et indlæg omkring situationen med villigheden til at veksle danske kontanter i udlandet:
“DANSK VALUTA I UDLANDET: Udenrigsministeriet er blevet opmærksom på, at danske rejsende i bl.a. Thailand, Egypten, Libanon og på Balkan har oplevet problemer med at veksle kontant fra danske kroner til lokal valuta. Det gælder såvel banker som hos vekselbureauer. Udfordringen skyldes ikke regler eller retningslinjer udsendt fra danske myndigheder. Kontakt din bank i Danmark inden afrejse for yderligere information og evt. veksling af valuta. Benyt kreditkort eller få penge overført via internationale pengeoverførselsbureauer, hvis du oplever problemer med at få vekslet kontanter i udlandet.”
Kontekst
En svindende villighed til at veksle danske kontanter hos udenlandske banker og vekselkontorer, er blevet omdrejningspunktet i ny debat om kontanter.
Finans.dk skriver den 11/11-22:
“Problemet er opstået, fordi de udenlandske banker ikke kan komme af med de danske kontanter igen. Bankerne i Danmark er nemlig blevet mere tilbageholdne med at hjemtage de danske kontanter. Finans erfarer, at det skylds hvidvaskreglerne.”
Nationalbanken er ligeledes også bevidst om problemet, og skriver selv om tendensen på deres hjemmeside.
Det er i Danmark de største banker, som står for at købe danske kontanter tilbage fra deres udenlandske partnere. Blandt disse banker finder man Nordea og Danske Bank.
Nordea udmelder at de “ikke har truffet en principiel beslutning om ikke at købe danske kroner fra udenlandske banker”, men fortsat vil bidrage til at hjemtage danske kroner, men – at de ligesom i andre kundeforhold skal opfylde en række forpligtelser iht. hvidvaskloven.
Det betyder at de kun ønsker at købe danske kroner fra udenlandske banker, som kan redegøre for hvor de kontanter, som de vil have ind på konto hos dem kommer fra.
I kontrast til dette skriver Nordeas presseafdeling at man hos Nordea ikke oplever at bankens kunder har problemer med at veksle danske kroner når de er ude at rejse…
Finans.dk har også henvendt sig til Danske Bank for at få en udtalelse, men afventer svar.
NBS (Nationalbanken i Serbien) har meddelt de kommercielle banker i Serbien, at NBS – på grund af ovenstående restriktive foranstaltninger i Danmark, stopper med at acceptere den danske krone, – og at disse banker vil blive underrettet hvis det forhold skulle ændre sig.
Kurs 0,00
Også Pensionist.dk og Ekstra Bladet har været på sagen og bringer et uddrag af kommentarerne på Udenrigs Ministeriets Facebook opslag. Her virker omfanget af problemstillingen til at være mere omfattende end først antaget.
En skriver at man i Makedonien ikke vil veksle, da der efter sigende er for mange “falske penge i omløb” og at man snart vil droppe kontanter i Danmark.
Andre nævner lande som Gambia, Pakistan og Polen. En arbejdsgiver skriver at deres polske chauffør heller ikke kan veksle, og at forklaringen fra polsk side, også her, er at Danmark er ved at udfase kontanter.
Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby
Kilder
https://finans.dk/privatokonomi/ECE14565745/problemer-med-kontanter-danskere-kan-ikke-faa-vekslet-penge-i-udlandet/
https://www.nationalbanken.dk/da/om_nationalbanken/ofte_stillede_sporgsmaal/Sider/Omveksling-af-gamle-sedler-og-m%C3%B8nter.aspx
https://ekstrabladet.dk/nationen/vaerdiloese-sedler-nationalbanken-melder-ud/9509456
https://ekstrabladet.dk/nationen/nationalbank-stop-for-danske-kontanter/9513238?fbclid=IwAR0a_sGk2Hk1Odg5I-1nyvmSmrIa-zormCWj-vJ3o-fwP13m8e8IMsyr4r8
https://pensionist.dk/generelle-nyheder/nu-kan-du-ikke-bruge-sedler-mere?fbclid=IwAR3DmndKOsdHs_7Dc1nsS_si59WwQTRIZrqIcarGixnIqSrG7Wnz8oh3gv4