Zimbabwe solgte for 39 millioner dollars i guldstøttet krypto-valuta trods IMF-advarsel

Trods advarsler fra IMF (Den Internationale Valutafond), har Zimbabwe’s centralbank (RBZ) behandlet 135 købertilkendegivelser til nyligt udstedte guld-understøttede krypto-tokens. 

Ansøgningerne lød på 14,07 millarder Zimbabwe dollars i disse guld tokes, som udstedes i håbet om at få Zimbabwe’s økonomi på ret køl.

Oversat til USD, svarer beløbet til 39 millioner dollars, og har til formål at reducere den fortsatte købekraftsforringelse af Zimbabwe-dollaren over for den Amerikanske Dollar.

Landet har som de fleste ved, været hærget af inflation i årevis.

RBZ annoncerede den 12. maj, at den havde modtaget 135 ansøgninger, på i alt 14,07 milliarder zimbabwiske dollars, om at købe de 139,57 kilo guldstøttede kryptovalutaer. Disse krypto’er blev solgt til en minimumspris på $10 for enkeltpersoner og $5.000 for virksomheder og andre enheder.

IMF advarede om, at introduktionen af de guldstøttede krypto-tokens kunne udgøre en risiko for den finansielle stabilitet, og udtalte, at salget af disse tokens kunne udgøre en risiko for den zimbabwiske dollarvolatilitet og at man i stedet burde arbejde på at “liberalisere sit valutamarked “, ifølge en Bloomberg-rapport den 9. maj.

En talsmand sagde til Bloomberg, at “der bør udføres en omhyggelig vurdering for at sikre, at fordelene ved denne foranstaltning opvejer omkostningerne og potentielle risici, herunder for eksempel makroøkonomiske og finansielle stabilitetsrisici.

RBZ har forsvaret handlingen og siger, at de guldstøttede krypto-tokens vil give et mere stabilt værdilager end den zimbabwiske dollar, med den officielle begrundelse, der siger: “De RBZ Guld-understøttede digitale tokens bliver udstedt for at udvide de værdibevarende instrumenter, der er tilgængelige i økonomien, øge investeringsinstrumenternes spredning og udvide deres adgang og brug af offentligheden.”

De guldstøttede krypto-tokens forventes at være et vigtigt værktøj til at stabilisere den zimbabwiske økonomi, en økonomi, der har været under “enormt pres” for at komme sig efter sin stadigt stigende inflation, ifølge Bloomberg.

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, har eftersigende sympati for de fattiges og marginaliseredes kamp, og han lovede at genoplive økonomien i en tilstandstale i 2019 og tilføjede:

“At få økonomien til at fungere igen efter at have ligget død vil kræve tid, tålmodighed, forudsigelighed og vedholdenhed.”

Det årlige inflationstal i Zimbabwe, endte på over 190% sidste år (2022) så det er indlysende hvori motivationen ligger, når der tales om at finde alternativer til nuværende status quo.

Kontrasten imellem begrundelsen for udstedelsen af denne valuta og IMF’s årsag til at advare imod den, er dog påfaldende – om ikke uforenelige…

 

Sammenfattet af Victor Torstensson – Vitus Guld Lyngby 

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload