Markant stigning i tyverier: Den økonomiske krise presser også de kriminelle

Økonomisk usikkerhed og krise har gennem de seneste år fået flere danskere til at stjæle i butikker og begå andre former for kriminalitet. Krig, krise og corona har påvirket ikke bare den ’almindelige dansker’, men også den kriminelle, der har lettere ved at finde ofre i krisetiden.

 

Markant stigning i tyverier: Den økonomiske krise presser også de kriminelle

Pengene er blevet mindre værd, end de tidligere har været. Samtidig har mange oplevet, at prisen på almindelige dagligvare, strøm og gas også er skudt i vejret, og det har fået flere danskere til at flirte den forkerte side af loven.

Sidste år blev der anmeldt 39 % flere sager om telefonsvindel end i 2021, og derudover har butikkerne oplevet en stigning i antallet af tyverier på 17 % i 2022 i forhold til før corona i 2019. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Især de mange sager om telefonsvindel, såkaldt vishing, kan blive en særdeles dyr affære for de berørte. Hos guldhandleren Vitus Guld, der for nyligt lykkedes med at bremse et svindelforsøg for hele 172.000 kroner.

“Vi fik tre ordrer ind, der alle var betalt med samme Dankort. Derfor bad vi om et billede af pas, kørekort eller sygesikringsbevis med adresse samt forsidebillede af betalingskort, og i samtale med banken opdagede vi, at kunden havde været udsat for svindel, og vi fik stoppet ordren,” siger Christian Klingenberg, direktør i Vitus Guld.

pengene bliver mindre værd
Pengene er blevet mindre værd, end de tidligere har været.

Øget sikkerhed

Hos Dansk Erhverv har man også bidt mærke i den store stigning i antallet af tyverier og svindelforsøg. Her mener Henrik Lundgaard Sedenmark, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv og ansvarlig for detailhandlens krimi-database Crimestat, at stigningen især kom som en reaktion på corona, der påvirkede mange danskeres hverdag.

“Efter corona kom krigen i Ukraine, de stigende priser og inflationen, som blot forstærkede og forlængede tendensen,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Hos Vitus Guld har man også mærket stigningen i tyverier og svindelforsøg, og det har krævet nye sikkerhedsprocedurer i virksomheden.

“Vi mærker desværre generelt en stigning i antallet af forsøg på svindel, og derfor har vi været nødt til at indsætte de mange ekstra godkendelsestrin i forbindelse med guldhandlen, så vi undgår hvidvaskforsøg,” siger Christian Klingenberg.

Ifølge Henrik Lundgaard Sedenmark leder de kriminelle i krisetider som disse efter sikkerhedsbrister, og det kræver øget opmærksomhed på sikkerhed, både hos den almindelige dansker, men også hos virksomhederne, hvor der for de kriminelle kan være store gevinster at hente, hvis sikkerhedsbristerne kan udnyttes.

“Både virksomheder og borgere skal naturligvis tage deres forholdsregler mod kriminalitet. Man skal låse døren, når man går hjemmefra, låse cyklen og undgå at videregive betalingskortoplysninger og MitId-oplysninger. Men uanset hvad, er ofret for kriminalitet jo aldrig den, man skal bebrejde – man skal altid bebrejde gerningsmanden.”

Sikkerhed
Vi mærker desværre generelt en stigning i antallet af forsøg på svindel, og derfor har vi været nødt til at indsætte de mange ekstra godkendelsestrin i forbindelse med guldhandlen

Book møde allerede i dag

Er du i tvivl om hvad du har liggende? Vil du gerne have en vurdering på forhånd, er du velkommen til at sende et billede af dine genstande hvor stemplerne fremgår tydeligt.

ID Upload

Ekstraordinær Travlhed

Vi oplever en enorm travlhed efter vores Tv2 News indslag samt rigtig høje guld & sølvpriser.

Derfor vil der være længere behandlingstid på ordrer lagt på vores webshop, på telefonen og på mail henvendelser. Vi takker for jeres forståelse :)    

Travlt